Categories: NewsPerniagaan

Segmen EPCIC meningkatkan pendapatan Yinson, pendapatan lebih tinggi pada S1 | PressCliff


KUALA LUMPUR, 25 Jun – Keuntungan bersih Yinson Holdings Bhd untuk suku pertama yang berakhir pada 30 April 2021 (S1) melonjak menjadi RM112.0 juta daripada RM47.0 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, didorong terutamanya oleh kejuruteraan, perolehan, segmen pembinaan, pemasangan dan komisen (EPCIC).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat itu mengatakan bahawa sumbangan kuat dari aktiviti perniagaan EPCIC adalah berkaitan dengan penyimpanan dan pemunggahan pengeluaran terapung (FPSO) Anna Nery dan sumbangan dari FPSO Abigail-Joseph, yang memulakan sewa pada Oktober 2020.

Namun, ia menambah bahawa sumbangan positif tersebut diimbangi terutamanya oleh pergerakan pertukaran wang asing yang tidak menguntungkan sebanyak RM29 juta, kenaikan perbelanjaan cukai pendapatan sebanyak RM22 juta, dan kenaikan kos kewangan sebanyak RM33 juta.

Pendapatan syarikat infrastruktur tenaga dan teknologi untuk suku pertama juga meningkat kepada RM992.0 juta daripada RM344.0 juta tahun ke tahun, terutamanya disebabkan oleh sumbangan aktiviti perniagaan EPCIC yang berkaitan dengan FPSO Anna Nery.

Pengerusi Yinson, Lim Hang Weng berkata, di sebalik persekitaran yang mencabar kerana wabak itu, kumpulan itu menyaksikan prestasi kewangan, operasi dan projek yang kukuh pada Q1 tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Jan 2022 (TK2022), di samping pengembangan kawasan perniagaannya.

“Pendapatan dan keuntungan inti kumpulan masing-masing meningkat 188 persen dan 54 persen, dibandingkan dengan suku sebelumnya tahun sebelumnya, yang membuktikan ketahanan model perniagaan kami,” tambahnya.

Penukaran Yinson terhadap FPSO Anna Nery tetap berada di landasan yang berjaya dengan pengumpulan lebih dari 7.4 juta jam kerja tanpa kecederaan yang hilang sepanjang masa.

Kumpulan akan mengadakan mesyuarat agung tahunannya pada 15 Julai 2021, di mana cadangan dividen satu peringkat akhir sebanyak 2.0 sen sesaham biasa untuk TK2021 akan dibentangkan untuk persetujuan pemegang saham.

Sekiranya diluluskan, tarikh kelayakan dan pembayaran dividen dijangka masing-masing pada 5 Ogos 2021 dan 30 Ogos 2021.

Melangkah ke hadapan, kumpulan ini dengan hati-hati yakin akan kemampuannya untuk bertahan dalam menghadapi cabaran dengan buku pesanan yang ada dan prestasi positif yang berterusan dalam pelaksanaan dan operasi projek.

Di tengah persekitaran ekonomi global yang mencabar dan turun naik mata wang lain berbanding dolar AS, kumpulan itu berusaha untuk mencapai keputusan yang memuaskan untuk TK2022. – Bernama

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

6 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

6 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

6 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

6 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

6 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

6 months ago