Segmen EPCIC meningkatkan pendapatan Yinson, pendapatan lebih tinggi pada S1 | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 25 Jun – Keuntungan bersih Yinson Holdings Bhd untuk suku pertama yang berakhir pada 30 April 2021 (S1) melonjak menjadi RM112.0 juta daripada RM47.0 juta pada tempoh yang sama tahun sebelumnya, didorong terutamanya oleh kejuruteraan, perolehan, segmen pembinaan, pemasangan dan komisen (EPCIC).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, syarikat itu mengatakan bahawa sumbangan kuat dari aktiviti perniagaan EPCIC adalah berkaitan dengan penyimpanan dan pemunggahan pengeluaran terapung (FPSO) Anna Nery dan sumbangan dari FPSO Abigail-Joseph, yang memulakan sewa pada Oktober 2020.

Namun, ia menambah bahawa sumbangan positif tersebut diimbangi terutamanya oleh pergerakan pertukaran wang asing yang tidak menguntungkan sebanyak RM29 juta, kenaikan perbelanjaan cukai pendapatan sebanyak RM22 juta, dan kenaikan kos kewangan sebanyak RM33 juta.

Pendapatan syarikat infrastruktur tenaga dan teknologi untuk suku pertama juga meningkat kepada RM992.0 juta daripada RM344.0 juta tahun ke tahun, terutamanya disebabkan oleh sumbangan aktiviti perniagaan EPCIC yang berkaitan dengan FPSO Anna Nery.

Pengerusi Yinson, Lim Hang Weng berkata, di sebalik persekitaran yang mencabar kerana wabak itu, kumpulan itu menyaksikan prestasi kewangan, operasi dan projek yang kukuh pada Q1 tahun kewangannya yang berakhir pada 31 Jan 2022 (TK2022), di samping pengembangan kawasan perniagaannya.

“Pendapatan dan keuntungan inti kumpulan masing-masing meningkat 188 persen dan 54 persen, dibandingkan dengan suku sebelumnya tahun sebelumnya, yang membuktikan ketahanan model perniagaan kami,” tambahnya.

Penukaran Yinson terhadap FPSO Anna Nery tetap berada di landasan yang berjaya dengan pengumpulan lebih dari 7.4 juta jam kerja tanpa kecederaan yang hilang sepanjang masa.

Kumpulan akan mengadakan mesyuarat agung tahunannya pada 15 Julai 2021, di mana cadangan dividen satu peringkat akhir sebanyak 2.0 sen sesaham biasa untuk TK2021 akan dibentangkan untuk persetujuan pemegang saham.

Sekiranya diluluskan, tarikh kelayakan dan pembayaran dividen dijangka masing-masing pada 5 Ogos 2021 dan 30 Ogos 2021.

Melangkah ke hadapan, kumpulan ini dengan hati-hati yakin akan kemampuannya untuk bertahan dalam menghadapi cabaran dengan buku pesanan yang ada dan prestasi positif yang berterusan dalam pelaksanaan dan operasi projek.

Di tengah persekitaran ekonomi global yang mencabar dan turun naik mata wang lain berbanding dolar AS, kumpulan itu berusaha untuk mencapai keputusan yang memuaskan untuk TK2022. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *