Pusat bandar Sydney, pinggir pantai untuk memasuki lokap setelah lonjakan kes varian Delta | PressCliff

Pusat bandar Sydney, pinggir pantai untuk memasuki lokap setelah lonjakan kes varian Delta |  Surat Bahasa Melayu


Penumpang memakai topeng muka pelindung semasa transit awam di Central Station berikutan pelaksanaan peraturan kesihatan awam baru dari negara bagian New South Wales, 23 Jun 2021. – Gambar Reuters

SYDNEY, 25 Jun – Pusat bandar Sydney dan pinggir bandar timur bandar raya, yang merangkumi Pantai Bondi, akan ditutup selama seminggu dari tengah malam Jumaat ketika pihak berkuasa berusaha untuk menahan lonjakan varian virus Delta Covid-19 yang sangat menular di bandar ini.

Orang-orang yang tinggal atau bekerja di empat kawasan majlis pemerintah tempatan di Sydney dalam dua minggu terakhir telah diperintahkan untuk tinggal di rumah kecuali kerana alasan mendesak, kata Perdana Menteri New South Wales (NSW), Gladys Berejiklian kepada wartawan di Sydney.

Orang dibenarkan meninggalkan kediaman mereka hanya untuk pekerjaan atau pendidikan penting, alasan perubatan, belanja runcit atau senaman luar.

“Kami tidak mahu melihat keadaan ini berlama-lama selama berminggu-minggu, kami ingin melihat situasi ini berakhir lebih cepat daripada kemudian,” kata Berejiklian.

Dua puluh dua kes tempatan dilaporkan pada hari Jumaat, peningkatan terbesar jangkitan sejak kes pertama dikesan di Bondi pada Rabu lalu pada pemandu limusin yang mengangkut kru syarikat penerbangan luar negara.

Pegawai telah mengeluarkan amaran kesihatan semalam untuk lebih dari selusin tempat baru yang tersebar di Sydney, bandar terbesar di Australia dan menjadi rumah kepada seperlima dari 25 juta penduduk Australia, kerana jumlah jangkitan pada wabak itu mencapai 60.

NSW telah menangguhkan tuntutan penutupan kunci, sebaliknya mengenakan topeng mandatori di semua lokasi tertutup di Sydney, termasuk pejabat, melarang penduduk di tujuh kawasan majlis dari meninggalkan bandar dan pertemuan rumah terhad kepada lima orang.

Sekatan ini, yang dijadwalkan berakhir pada hari Rabu, kini diperpanjang hingga tengah malam 2 Julai.

Jejak hubungan yang cepat, peraturan jarak sosial yang ketat dan pematuhan masyarakat yang tinggi telah banyak membantu Australia mengatasi wabak sebelumnya dan mengekalkan angka Covid-19nya relatif rendah, dengan hanya di bawah 30.400 kes dan 910 kematian.

NSW telah diasingkan dengan berkesan dari negara lain setelah negara-negara lain mengembalikan peraturan sempadan yang sukar sebagai tindak balas terhadap wabak terbaru, termasuk larangan total untuk pengunjung dari pinggir bandar yang dilanda virus Sydney.

Queensland memberhentikan 186 penumpang yang cuba memasuki negeri itu melalui udara dan dihantar pulang ke Sydney, kata Timbalan Perdana Menteri negeri Steve Miles dalam sidang media pada hari Jumaat. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *