Polis KL mengesahkan menerima laporan Istana Negara mengenai surat palsu kepada Raja | PressCliff

Polis KL mengesahkan menerima laporan Istana Negara mengenai surat palsu kepada Raja |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Anuar Omar berkata pengadu adalah pegawai Istana Negara yang membuat laporan itu, setelah menerima pesanan WhatsApp dengan surat menggunakan kepala surat bendahari Barisan Nasional (BN). – Gambar oleh Shafwan Zaidon

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Polis Kuala Lumpur mengesahkan menerima laporan daripada seorang perwakilan dari Istana Negara mengenai surat yang didakwa ditulis oleh Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk hadir di hadapan Yang di-Pertuan Agong untuk menyampaikan sokongan total Anggota Parlimen.

Tanpa membocorkan maklumat lanjut, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim berkata, laporan itu diterima di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Brickfields di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Anuar Omar berkata pengadu adalah pegawai Istana Negara yang membuat laporan itu, setelah menerima pesanan WhatsApp dengan sepucuk surat menggunakan kepala surat bendahari Barisan Nasional (BN).

“Pengadu telah menerima mesej di WhatsApp yang mengatakan bahawa Istana Negara telah menerima surat dari BN untuk tujuan membentuk kerajaan Malaysia yang baru.

“Pengadu kemudian memeriksa dengan Istana Negara dan mendapati surat itu tidak diterima oleh istana dan mengesyaki bahawa cap itu palsu,” katanya kepada Bernama hari ini.

Anuar berkata, pasukannya kini sedang menyiasat perkara tersebut di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) 1998.

Semalam, setiausaha akhbar Hishammuddin, Mohd Hafiz Ariffin membuat laporan polis di IPD Dang Wangi mengenai surat yang ditulis kepada Yang di-Pertuan Agong, yang mendakwa bahawa Hishammuddin, yang juga bendahari jeneral BN, mendapat sokongan untuk menjadi Perdana Menteri yang baru Menteri.

Menurutnya, surat itu palsu dan disebarkan dengan tujuan untuk mencemarkan nama baik Hishammuddin sekaligus menimbulkan kekeliruan masyarakat. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *