Polis denda 13 kerana melanggar SOP solat Jumaat di Kuala Kedah | PressCliff

Polis denda 13 kerana melanggar SOP solat Jumaat di Kuala Kedah |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Polis Daerah Kota Setar ACP Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, berdasarkan maklumat orang ramai, tiga pasukan pemantau Op Covid-19 bersama satu pasukan dari Kementerian Dalam Negeri pergi ke lokasi kira-kira jam 2 petang dan menemui 34 individu termasuk kanak-kanak di dalam masjid. – Gambar Bernama

ALOR SETAR, 25 Jun – Seramai 13 individu yang menunaikan solat Jumaat di sebuah masjid di Kuala Kedah dekat sini hari ini dikompaun sejumlah RM19,500 kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan (MCO).

Ketua Polis Daerah Kota Setar ACP Ahmad Shukri Mat Akhir berkata, berdasarkan maklumat orang ramai, tiga pasukan pemantau Op Covid-19 bersama satu pasukan dari Kementerian Dalam Negeri pergi ke lokasi kira-kira jam 2 petang dan menemui 34 individu termasuk kanak-kanak di dalam masjid.

“Kami membiarkan mereka menyelesaikan solat mereka terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan. Mereka melihat jarak fizikal dan memakai topeng muka ketika solat, tetapi melanggar SOP mengenai jumlah anggota jemaah, ”katanya kepada pemberita di sini.

Berdasarkan arahan pelaksanaan aktiviti keagamaan dalam tempoh MCO di Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah, hanya 13 orang yang terdiri daripada pegawai masjid dan ahli jawatankuasa dibenarkan menunaikan solat Jumaat di masjid dan surau di negeri ini.

Ahmad Shukri berkata, daripada 34 orang itu, polis mengeluarkan kompaun terhadap 13 individu berusia antara 18 hingga 82 tahun masing-masing berjumlah RM1,500.

Katanya, kompaun berjumlah RM10,000 juga dikeluarkan kepada masjid kerana gagal memastikan pematuhan terhadap SOP.

Ahmad Shukri berkata beberapa anggota jemaah lain yang terdiri daripada orang kurang upaya, warga tua dan kanak-kanak tidak dikompaun kerana mempunyai alasan yang munasabah.

Sementara itu, dia mengatakan masih ada orang yang memberikan alasan lemah atau berpura-pura tidak tahu mengenai SOP walaupun situasi pandemik Covid-19 telah berlanjutan sejak beberapa lama di negara ini. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *