Categories: GlobalNews

Pfizer mengatakan vaksin Covid sangat berkesan terhadap varian Delta | PressCliff


Seorang pekerja kesihatan menerima dos vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 di pusat vaksinasi penyakit koronavirus di dalam gimnasium di Taverny dekat Paris, Perancis, 9 Januari 2021. – Gambar Reuters

JERUSALEM, 25 Jun – Vaksin Pfizer-BioNTech sangat berkesan terhadap varian Delta Covid-19, kata seorang pegawai Pfizer di Israel pada hari Khamis.

Pertama kali dikenali di India, Delta menjadi varian coronavirus yang dominan di dunia, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Data yang kami miliki hari ini, yang terkumpul dari penelitian yang kami lakukan di makmal dan termasuk data dari tempat-tempat di mana varian India, Delta, telah menggantikan varian British sebagai varian biasa, menunjukkan vaksin kami sangat efektif, sekitar 90 per dalam mencegah penyakit koronavirus, Covid-19, ”kata Alon Rappaport, pengarah perubatan Pfizer di Israel, kepada Radio Radio penyiar tempatan.

Kajian oleh penyelidik dari University of Texas bersama dengan Pfizer dan BioNtech dan diterbitkan bulan ini oleh Alam semula jadi jurnal mendapati bahawa antibodi yang dihasilkan oleh vaksin masih dapat meneutralkan semua varian yang diuji, termasuk Delta, walaupun pada kekuatan yang berkurang.

“Kami terus mensintesis virus di makmal kami dan dengan kolaborator ketika kami melihat varian baru muncul sehingga kami dapat melakukan pengujian untuk mendapatkan sebanyak mungkin informasi mengenai kesan vaksin kami terhadap peneutralan strain yang muncul,” kata jurucakap Pfizer dalam e-mel kepada Reuters. .

Kajian baru-baru ini juga menunjukkan bahawa vaksin cenderung memberikan perlindungan yang tinggi terhadap varian tersebut.

Israel mempunyai salah satu kempen vaksinasi paling maju di dunia yang sebagian besar berdasarkan pukulan Pfizer-BioNTech. Sharon Alroy-Preis, ketua kesihatan awam di Kementerian Kesihatan Israel, mengatakan bahawa Israel masih kekurangan data untuk memberikan gambaran mengenai keberkesanan vaksin terhadap varian Delta.

“Kami mengumpulkan data sekarang. Kami sekarang hanya melihat kes pertama varian Delta di Israel – kira-kira 200 daripadanya – jadi kami akan tahu lebih banyak lagi, “katanya kepada wartawan pada hari Rabu.

Analisis oleh Public Health England (PHE), di mana varian Delta lebih meluas, mendapati bahawa kedua-dua vaksin Pfizer / BioNTech dan AstraZeneca memberikan perlindungan lebih dari 90 persen terhadap kemasukan ke hospital dari varian Delta.

Di Israel, lebih daripada separuh 9.3 juta penduduk telah menerima kedua tembakan Pfizer dan penurunan kes yang mendadak telah mendorong pihak berkuasa untuk mencabut kebanyakan sekatan coronavirus.

Tetapi kes yang disahkan telah meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini dan pihak berkuasa kesihatan telah mendesak ibu bapa untuk memvaksinasi anak mereka yang berumur 12 hingga 15 tahun, yang dinyatakan layak bulan ini.

Alroy-Preis mengatakan sekitar 65 persen penduduk Israel dilindungi terhadap Covid-19, baik dengan vaksinasi atau dengan pulih dari penyakit itu, angka yang dia katakan masih jauh dari memberikan “kekebalan kawanan.” – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

8 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

8 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

8 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

8 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

8 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

8 months ago