Pengerusi Malaysia Airports memberi amaran terhadap penjualan, penswastaan ​​Lapangan Terbang Subang | PressCliff

Pengerusi Malaysia Airports memberi amaran terhadap penjualan, penswastaan ​​Lapangan Terbang Subang |  Surat Bahasa Melayu


Pemandangan umum Terminal Skypark di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah 22,2019 Mac. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Kerajaan harus menarik balik sebarang niat untuk menswastakan dan mengukir Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang (LTSAAS) dari rangkaian Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan membiarkannya diambil alih oleh pihak lain, kata MAHB pengerusi Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

“Sekali lagi, saya telah mengemukakan pandangan dan pendirian saya terhadap kekuatan yang ada pada masalah LTSAAS,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zambry mengulangi bahawa rancangan Regenerasi LTSAAS yang telah diserahkan oleh MAHB adalah bagian dari kerangka yang lebih besar oleh pemerintah untuk masa depan industri penerbangan dan aeroangkasa nasional, khususnya Pelan Strategik Bandara Nasional (NASP) dan Pelan Pembangunan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030 .

“Ini adalah pernyataan ketiga saya yang membantah penjualan LTSAAS. Oleh yang demikian, tidak seharusnya ada sindiran yang dibuat oleh mana-mana pihak bahawa saya tidak berpihak atau menyokong Malaysia Airports dan kesatuan pekerja dari Semenanjung Malaysia, Sabah & Labuan dan Sarawak (Kesma, Kepemab dan Kepmas) dalam usaha menyelamatkan LTSAAS dan kesejahteraan syarikat secara keseluruhan.

“Saya menghormati pendapat yang dinyatakan oleh Kesma, Kepemab dan Kepmas kerana mereka mewakili suara pekerja Malaysia Airports,” tambah Zambry.

Rancangan strategik dan komprehensif MAHB untuk pembangunan semula LTSAAS bertujuan untuk memperluas ekosistem lapangan terbang secara eksponensial, menggandakan pengawal global dan tempatan kepada lebih dari 100 orang untuk mewujudkan dan menyokong tenaga kerja mahir sebanyak 19,000 orang.

Kerjasama terbarunya dengan Teknopark Istanbul, yang diumumkan pada hari Rabu, bertujuan untuk membawa inovasi dan kepemimpinan teknologi ke Subang Aerotech Park.

Langkah itu adalah sebahagian dari rancangan pengendali lapangan terbang dalam memenuhi hasrat LTSAAS untuk menjadi pusat penerbangan aeroangkasa dan perniagaan di Asia-Pasifik. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *