Pengambilan kopi dapat membantu melindungi terhadap risiko penyakit hati yang serius | PressCliff

Pengambilan kopi dapat membantu melindungi terhadap risiko penyakit hati yang serius |  Surat Bahasa Melayu


Kopi boleh membantu mengurangkan risiko terkena atau mati akibat penyakit hati kronik. – Getty Images melalui ETX Studio

LONDON, 25 Jun – Kopi dapat membantu mengurangkan risiko terkena atau mati akibat penyakit hati kronik, menurut satu kajian di Britain.

“Secawan joe, tolong!” Satu kajian di Britain menunjukkan bahawa kopi dapat membantu melindungi hati anda dari penyakit kronik. Di dalam Kesihatan Awam BMC jurnal, Dr Oliver Kennedy dan rakan-rakannya menerbitkan analisis data mereka dari 494.585 peserta, semuanya berusia 40 hingga 69 tahun; 384,818 daripadanya melaporkan peminum kopi pada peringkat awal, berbanding dengan 109,767 yang tidak menggunakan minuman tersebut.

Analisis tersebut mendapati bahawa setelah mengawal faktor-faktor seperti indeks jisim badan, pengambilan alkohol dan merokok, orang yang meminum jumlah dan jenis kopi mempunyai risiko 20 persen lebih rendah terkena penyakit hati kronik atau hati berlemak (semua kategori digabungkan) daripada orang yang tidak minum kopi. Peminum kopi juga 49 peratus cenderung mati akibat penyakit hati kronik. Penulis bersama Paul Roderick mengatakan, “Ini mengesahkan dalam kohort UK yang besar bahawa minum kopi melindungi diri dari penyakit hati yang teruk.”

Pasukan melaporkan bahawa besarnya kesan positif meningkat dengan jumlah kopi yang dimakan, hingga tiga atau empat cawan sehari. Di luar itu, peningkatan penggunaan tidak memberikan faedah tambahan. Pengurangan risiko juga ditemukan ketika kopi instan, kopi tanpa kafein dan kopi bubuk dipertimbangkan secara terpisah. Manfaatnya lebih besar bagi mereka yang mengonsumsi kopi bubuk, yang mengandung kahweol dan kafestol, dua bahan aktif yang terdapat dalam biji kopi.

Isu kesihatan global

Penyakit hati adalah masalah kesihatan utama di seluruh dunia. Menurut badan amal British Liver Trust, ini adalah penyebab utama kematian pramatang ketiga di UK, dengan peningkatan kematian sebanyak 400 peratus sejak tahun 1970.

Walau bagaimanapun, kajian ini mempunyai batasan, termasuk fakta bahawa tidak dapat membuktikan bahawa kopi itu sendiri dapat mengurangkan risiko penyakit hati kronik. Ada kemungkinan bahawa tabiat pemakanan dan bukan diet lain dari peserta bermain atau telah memainkan peranan dalam hasilnya.

Akhirnya, kepada semua orang yang ingin mengimbangi tabiat buruk dengan minum kopi, fikirkan semula. Menurut Vanessa Hebditch dari British Liver Trust, sementara kajian ini menambah banyak bukti bahawa kopi baik untuk kesihatan hati, tidak cukup: “Penting bagi orang untuk meningkatkan kesihatan hati mereka bukan hanya dengan minum kopi, tetapi juga mengurangkan alkohol dan menjaga berat badan yang sihat dengan bersenam dan makan dengan baik, “katanya dalam satu kenyataan yang dilaporkan oleh Penjaga. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *