Pencarian semakin meningkat di bangunan Florida yang runtuh ketika keluarga berpeluang berharap kepada mangsa yang selamat | PressCliff

Pencarian semakin meningkat di bangunan Florida yang runtuh ketika keluarga berpeluang berharap kepada mangsa yang selamat |  Surat Bahasa Melayu


Wanita bereaksi ketika mereka melihat bangunan yang runtuh di Surfside di mana anggota penyelamat meneruskan pencarian mangsa pada hari berikutnya, di Surfside dekat Miami Beach, Florida 25 Jun 2021. – Gambar Reuters

SURFSIDE (Florida), 26 Jun – Keluarga dan rakan-rakan daripada 159 orang yang hilang setelah runtuhnya sebuah bangunan kediaman di pinggir bandar Miami berpeluang berharap kelmarin ketika pekerja penyelamat mengayunkan serpihan gunung untuk tanda-tanda kehidupan, setelah menemui empat orang mati sehingga jauh.

Tiga lagi mayat ditarik dari runtuhan semalam setelah satu orang dilaporkan meninggal dunia pada hari Khamis, dan terdapat 159 orang yang dianggap hilang pada hari Jumaat petang.

“Kami mempunyai satu tujuan dalam pikiran sekarang dan itu adalah untuk menghidupkan orang-orang dan itu saja yang kami lakukan,” kata Walikota Surfside Charles Burkett kepada wartawan pada hari Jumaat. “Kami tidak berhenti.”

Pekerja penyelamat menelusuri puing-puing yang tidak stabil mencari mangsa yang terselamat, membuang runtuhan dengan tangan sambil melawan ribut hujan dan kebakaran berselang-seli yang berlaku secara berkala di dalam laman web ini.

Di atas timbunan, yang lain menggunakan palu dan memilih mencari tanda-tanda kehidupan. Peralatan berat mengikis lapisan atas.

Di bawah tanah, penyelamat yang memasuki garaj parkir mempertaruhkan nyawa mereka sendiri untuk mencari mangsa yang terselamat, kadang-kadang terkena serpihan yang jatuh, kata pegawai.

Ketua Penyelamat Bomba Miami-Dade, Andy Alvarez memberitahu keluarga yang hilang “mempunyai harapan”, dan mengingatkan bahawa pasukannya pernah menarik seorang gadis keluar dari puing-puing gempa di Haiti selama lapan hari ke dalam usaha menyelamatkan.

“Anda harus mempunyai harapan. Kami melakukan semua yang kami mampu untuk menghidupkan anggota keluarga anda, ”kata Alvarez di CNN, berhenti sambil dia diatasi dengan emosi.

Bencana itu berlaku pada awal pagi Khamis, ketika banyak orang akan tidur, ketika sebahagian besar bangunan tinggi berusia 40 tahun itu runtuh ke tanah.

Video yang dirakam oleh kamera keselamatan menunjukkan seluruh bahagian bangunan tiba-tiba melipat dalam dua bahagian, satu demi satu, sekitar pukul 1.30 pagi (0530 GMT), meletupkan awan debu.

Kondominium Champlain Towers South berada di Surfside, sebuah bandar pulau penghalang di seberang Biscayne Bay dari Miami.

Puluhan orang berkumpul di sebuah lokasi penyatuan semula di Surfside Community Center – tempat yang sibuk dengan sukarelawan berlarian dan orang-orang berpelukan untuk saling menghibur.

Di luar pusat, Toby Fried menahan tangis ketika dia mengatakan dia terakhir berbicara dengan saudaranya Chaim “Harry” Rosenberg sekitar 90 minit sebelum kejatuhan. Rosenberg telah tinggal di Champlain Towers selama kira-kira satu setengah tahun. Dia dan anak perempuannya Malki Weiss dan suaminya Beni Weiss, yang mengunjunginya dari Brooklyn, semuanya hilang.

“Mereka datang untuk tinggal bersamanya selama seminggu bercuti,” kata Fried.

Cari mangsa yang masih hidup

Penyelamat telah mendengar bunyi di runtuhan semalam, yang mungkin runtuhan atau orang mengetuk, kata ketua operasi Miami-Dade Fire Rescue, Ray Jadallah.

“Kami mendengarkan suara, suara manusia,” kata Jadallah.

Datuk Bandar Miami-Dade, Daniella Levine Cava mengatakan, angka empat yang mati dan 159 yang tidak dihitung masih tidak berubah sepanjang hampir hari Jumaat.

Seorang pegawai bomba mengatakan sebelumnya bahawa 35 orang dipindahkan dari bahagian bangunan yang masih berdiri, dan pasukan tindak balas menggunakan anjing terlatih dan drone menarik dua individu dari runtuhan. Salah seorang daripada mereka mati.

Survivor Janette Aguero, suaminya dan dua anaknya yang masih remaja telah tinggal di apartmen ibu mertuanya untuk bercuti minggu ini. Sekitar pukul 1.20 pagi pada hari Khamis, dia terkejut dengan apa yang terasa seperti gempa, katanya. Keluarganya menuruni tangga untuk melarikan diri.

“Sejuta perkara melintas di benak saya,” kata Aguero. “Saya meraih anak-anak dan telefon kami. Itu satu-satunya perkara yang dapat kami ambil kerana semua orang memberitahu kami bahawa kami harus keluar. “

“Bilik tempat anak-anak saya tidur hanya 15 kaki dari bahagian yang runtuh,” katanya.

Sebab tidak diketahui

Presiden AS Joe Biden meluluskan perisytiharan darurat di negeri Florida dan memerintahkan bantuan persekutuan untuk melengkapkan usaha tindak balas negeri dan tempatan, menghantar pegawai Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan ke tempat kejadian.

“Hati kami pergi kepada mereka,” kata Biden.

Punca keruntuhan tetap menjadi misteri, walaupun pegawai tempatan mengatakan menara setingkat 12 itu sedang dalam proses pembinaan bumbung dan pembaikan lain.

“Kami memerlukan penjelasan yang pasti,” kata Gabenor Florida, Ron DeSantis kepada wartawan pada hari Jumaat.

Data satelit dari tahun 1990-an menunjukkan bangunan itu tenggelam sekitar 1mm hingga 3mm per tahun sementara bangunan di sekitarnya tetap stabil, kata profesor Universiti Antarabangsa Florida, Shimon Wdowinski.

“Baik bangunan itu menetap di tanah atau mungkin ada beberapa kompromi dengan struktur, kompromi di dalam bangunan. Kami tidak boleh mengatakannya, ”katanya dalam wawancara telefon. “Saya sangat terkejut, kerana saya tidak menjangka itu.”

Data tidak mencukupi untuk menunjukkan sama ada pergerakan itu berterusan sejak itu, kata Wdowinski.

Pegawai mengatakan bahawa kompleks itu, yang dibangun pada tahun 1981, sedang melalui proses sertifikasi semula yang memerlukan pembaikan, dengan bangunan lain dalam pembinaan di lokasi bersebelahan.

Champlain Towers South mempunyai lebih dari 130 unit, sekitar 80 daripadanya dihuni. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *