‘One in 100’ Medvedev mencari terobosan di rumput | PressCliff

'One in 100' Medvedev mencari terobosan di rumput |  Surat Bahasa Melayu


Pemain dari Rusia, Daniil Medvedev mengembalikan bola kepada Tommy Paul dari AS semasa pertandingan tenis pusingan kedua perseorangan mereka pada Hari 4 kejohanan tenis Terbuka Perancis The Roland Garros 2021 di Paris 2 Jun 2021. – Gambar AFP

LONDON, 25 Jun – Pakar Hardcourt, Daniil Medvedev suka melakukan perkara yang berbeza dan setakat ini ia merupakan formula yang baik untuk pemain berusia 25 tahun itu yang akan menjadi pilihan kedua di Wimbledon minggu depan.

“Saya suka permainan saya tidak semestinya tidak wajar,” kata Medvedev kepada wartawan di Terbuka Mallorca minggu ini di mana dia sedang memperbaiki permainan rumput untuk Wimbledon.

“Saya rasa anda boleh mengatakan saya lebih suka menjadi satu daripada 100 daripada seperti 99 yang lain.”

Gaya khas Medvedev, menampilkan forehand yang kuat dan rata yang dihasilkan dengan backswing minimum, pukulan pukulan belakang yang salah satu tenis yang paling dipercayai, dan servis yang menakutkan, telah membantunya memenangi 10 gelaran.

Semua dari mereka berada di jalan keras – mengajukan pertanyaan sama ada permainan Rusia yang karismatik dapat diterjemahkan ke permukaan sukan yang lain.

Larian bulan ini ke perempat final Terbuka Perancis, setelah mengalami empat kali keluar dari pusingan pertama berturut-turut, membuktikan bahawa dia dapat berkembang maju di tanah liat.

Cabaran seterusnya, kata Medvedev, adalah memberi impak di Wimbledon – permukaan yang sesuai dengan pukulan tanahnya yang kuat dan rata yang akan melepasi rumput yang licin.

Rekod nombor dua dunia Medvedev di Wimbledon adalah sederhana, dengan tiga penampilannya hanya menghasilkan lima kemenangan.

Tetapi dia menegaskan dia suka bermain di rumput dan yakin dia boleh menjadi bahaya.

“Di tanah liat walaupun saya merasa baik saya perlu menyesuaikan permainan saya, saya perlu menyesuaikan pergerakan saya,” kata Medvedev.

“Di rumput itu berbeza, saya merasakan bahawa saya dapat bermain secara automatik, seperti cara saya bermain, mungkin bermain lebih rata daripada saya bermain, jadi lebih mudah bagi saya untuk bermain di rumput.”

Medvedev tewas di pusingan pertama di Halle minggu lalu, jadi memutuskan untuk pergi ke pulau sinar matahari Mallorca untuk mendapatkan lebih banyak latihan, mara ke separuh akhir dengan kemenangan ke atas Corentin Moutet dan Casper Ruud.

“Saya memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan rumput tetapi sekarang saya merasa senang dengan beberapa kemenangan,” kata Medvedev. “Saya rasa seperti menaikkan tahap. Permulaan menentang Moutet adalah bencana tetapi saya mula bermain dengan lebih baik dan keyakinan lebih tinggi. “

Medvedev mengatakan cabaran terbesar untuk musim rumput adalah fizikal.

“Selepas perlawanan pertama yang anda mainkan, anda akan mati, glute, punggung bawah anda menderita,” katanya.

“Tahun ini langsung setelah Roland Garros saya tidak mempunyai masa untuk berehat, jadi saya mula bekerja dengan jurulatih fizikal saya pada semua pergerakan kecil untuk memperkuatkan glute saya.”

Medvedev mengatakan Novak Djokovic adalah kegemaran besar di Wimbledon. “Dia menginginkan Golden Slam mungkin jadi tekanan untuknya tetapi dia tahu bagaimana menghadapinya,” katanya.

Dan atas peluangnya sendiri?

“Wimbledon sekarang adalah Slam terburuk saya (dari segi keputusan). Saya ingin mencabar diri saya untuk melangkah jauh tetapi ini adalah permukaan yang sangat sukar di mana pertama, kedua anda boleh mendapatkan lawan yang sukar yang tidak memberikan banyak peluang dan ada banyak tiebreaks.

“Sekiranya saya bermain tenis terbaik, saya mampu melangkah jauh, dan menimbulkan bahaya bagi nama-nama terbesar, saya hanya perlu mendapat keyakinan dan mengikuti arus.”

Medvedev akan menentang pemain Jerman, Jan-Lennard Struff pada pusingan pertama di Wimbledon. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *