MYEG menandatangani surat niat untuk 10 juta dos vaksin Zhifei Covid-19 China | PressCliff

MYEG menandatangani surat niat untuk 10 juta dos vaksin Zhifei Covid-19 China |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pekerja kesihatan menjalankan suntikan vaksin Covid-19 semasa fasa kedua vaksinasi di bawah Program Imunisasi Nasional di Ipoh 4 Jun 2021. – Gambar oleh Farhan Najib

KUALA LUMPUR, 25 Jun – MY EG Services Bhd telah menandatangani surat niat (LOI) untuk membeli 10 juta dos vaksin Anhui Zhifei Biopharmaceutical Co Ltd Covid-19, memastikan bahawa kuantiti yang sesuai dari vaksin subunit protein rekombinannya dikhaskan untuk penghantaran seawal bulan Ogos.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, MYEG mengatakan bahawa ia memiliki hak tiga tahun untuk menyebarkan vaksin secara eksklusif di Malaysia sementara melalui perkongsian yang berasingan, kumpulan ini mempunyai hak pengedaran eksklusif dua tahun untuk vaksin di Filipina dan kini dalam perbincangan untuk menyebarkan di negara lain.

“Minggu lalu, MYEG mengumumkan rancangan untuk peluncuran program vaksinasi di Filipina yang akan meliputi pemberian vaksin ke segmen kesihatan awam dan juga penjualan swasta,” katanya.

LOI adalah untuk memastikan bahawa kuantiti vaksin subunit protein rekabentuk Zhifei yang sesuai dicadangkan untuk dihantar pada awal bulan Ogos apabila vaksinasi melalui pasaran swasta diaktifkan.

“Ini membuka jalan bagi vaksin untuk diimport dan tersedia untuk rakyat Malaysia segera setelah pasar swasta dimulai dan tertakluk kepada kebenaran bersyarat vaksin oleh Badan Pengawas Farmasi Nasional (NPRA),” katanya.

Kos vaksin akan ditentukan kemudian tertakluk kepada kebenaran bersyarat oleh NPRA.

MYEG mengatakan bahawa yakin bahawa apabila vaksin Zhifei tersedia secara tempatan, ia dapat memainkan peranan penting dalam mempercepat usaha negara ke arah mencapai kekebalan kawanan terhadap virus Covid-19.

Dikembangkan bersama oleh Zhifei dan Institut Mikrobiologi Akademi Sains China, vaksin ini dengan cepat muncul sebagai antara vaksin pilihan di China sejak mendapat kebenaran penggunaan kecemasan di sana pada awal Mac memandangkan kelebihannya yang tersendiri sebagai vaksin subunit protein rekombinan . Lebih daripada 60 juta dos telah diberikan di lebih dari selusin wilayah peringkat wilayah, termasuk Beijing. Vaksin ini juga digunakan di Uzbekistan.

Teknologi protein rekombinan terbukti, telah digunakan untuk pengembangan vaksin seperti hepatitis B dan herpes zoster.

Di samping itu, vaksin protein rekombinan dapat dihasilkan dengan lebih mudah pada skala besar kerana pengeluaran tidak perlu dijalankan di makmal biosafety kelas tinggi, dan ia juga lebih jimat dan lebih mudah disimpan dan diangkut.

Sejak tercetusnya virus Covid-19, MYEG telah memanfaatkan kekuatan dan kepakarannya sebagai penyedia perkhidmatan digital terkemuka di rantau ini untuk memperkenalkan sejumlah inisiatif penting sebagai bagian dari penyelesaian holistik yang bertujuan membantu dalam memerangi wabah tersebut.

Selain vaksin, penawaran ini termasuk layanan pemeriksaan, pengurusan karantina dan sistem pas perjalanan kesihatan digital. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *