Mula-mula memangkas stok, kemudian menu, tetapi lebih ramai rakyat Malaysia di F&B melihat pilihan mereka menjadi sempit kerana penguncian terus berlanjutan | PressCliff

Mula-mula memangkas stok, kemudian menu, tetapi lebih ramai rakyat Malaysia di F&B melihat pilihan mereka menjadi sempit kerana penguncian terus berlanjutan |  Surat Bahasa Melayu


Papan tanda bawa pulang dilihat di Jalan Alor. Orang tidak dibenarkan makan di restoran semasa perintah kawalan pergerakan 2 Jun 2021. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 26 Jun – Sri Murugan Manogaran telah menjalankan sebuah restoran makanan mewah di Johor selama lebih dari 10 tahun. Dia mengira setiap hari dia dapat memastikan pintu restorannya tetap terbuka sebagai rahmat.

Hal ini terutama berlaku dalam perintah kawalan pergerakan (MCO) saat ini, yang ketiga dikenakan di Malaysia yang telah merosakkan pemain ekonomi kecil dan memaksa banyak, bahkan mereka yang menjual makanan dan minuman – yang dianggap sebagai perkhidmatan penting – untuk ditutup ketika pesanan takeaway tidak mencukupi untuk mengekalkan perniagaan mereka.

“Untuk santapan, tidak perlu dikatakan bahawa makanan tidak berfungsi. Tidak ada gunanya, kerana tidak semua barang makanan dapat dibawa keluar atau senang dikemas untuk pesanan dibawa pulang, ”kata Sri PressCliff.

Dia mengatakan bahawa purata bayaran di Matterhorn Bistro adalah sekitar RM100 hari ini.

“Tolong beritahu saya. Siapa yang mahu membeli makanan bawa pulang dengan harga RM100? Katakan keluarga berempat, mereka tidak keberatan datang ke sini, menikmati suasana dan makan dengan harga RM400, atau lebih. Tetapi untuk tapau RM100 atau RM200, mereka tidak akan berjaya. Mereka merasa sama sekali tidak bernilai untuk diambil, ”katanya.

Mengecilkan inventori

Sri mengatakan bahawa dia telah belajar beberapa pelajaran dari dua MCO pertama tahun lalu untuk memastikan perniagaannya terus berjalan. Pertama adalah mengurangkan inventori makanannya untuk mengurangkan pembaziran.

Dia biasa memesan sekurang-kurangnya lima jenis potongan daging lembu. Sekarang, dia telah mengurangkannya menjadi hanya tiga. Dia juga telah mengurangkan jumlah ribey dari lapan kilogram menjadi antara dua hingga tiga kilogram.

Dia mengatakan bahawa pembekalnya telah memahami dan bersedia menjualnya dalam jumlah yang lebih kecil.

Dengan pesanan takeaway yang lebih sedikit, dia juga tidak memerlukan banyak staf. Hari-hari ini, dia menjalankan perniagaan dengan hanya isterinya, untuk mengawal pesanan makanan dengan lebih baik dan mengurangkan pembaziran lebih jauh.

“Jadi dalam kes kami, pembaziran akan sangat minimum,” katanya.

Walaupun begitu, dia berharap pemerintah mengizinkan makan semula, walaupun dengan kapasiti yang lebih rendah. Dia menganggarkan perniagaannya berada pada kadar 30 peratus dalam tempoh semi-lockdown ketika jarak fizikal bermaksud lebih sedikit meja dapat ditempati.

Sebagai perbandingan, pengambilan di bawah MCO penuh bahkan tidak berjumlah 5 peratus, katanya.

“Jalan raya tidak begitu sesuai untuk restoran. Menteri-menteri ini, mereka tidak mengerti. Mereka beranggapan dengan melakukan takeaways, perniagaan akan menjadi hampir normal, yang jauh, jauh dari kebenaran, ”katanya.

Jack Lua (kanan) dan Chong Kin Foo (pencuci mulut maestro) daripada Foo Foo Fine Desserts di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, 11 Jun 2021. - Gambar oleh Choo Choy May
Jack Lua (kanan) dan Chong Kin Foo (pencuci mulut maestro) daripada Foo Foo Fine Desserts di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, 11 Jun 2021. – Gambar oleh Choo Choy May

Menciptakan semula menu

Jack Lua, penyedia makanan pencuci mulut, mencipta semula menu hanya untuk MCO. Seperti Sri, dia harus memikirkan kembali cara-cara untuk mempertahankan bisnisnya hanya untuk mengambil jalan.

“Produk teras kami selalu menjadi pencuci mulut berlapis tradisional, iaitu untuk makan malam. Tetapi kerana tidak ada makan malam yang dibenarkan semasa MCO, kami harus membuat menu pencuci mulut baru yang sesuai untuk dibawa pulang, ”kata pemilik bersama Foo Foo Fine Desserts kepada PressCliff semasa lawatan baru-baru ini.

Tetapi Lua mengatakan mencipta semula menu mereka dengan kos tambahan, kerana dia dan pasangannya harus memikirkan cara membungkus makanan manis mereka untuk dibawa pulang dan juga untuk pengiriman.

“Penurunan penjualan adalah 30 peratus lagi. Secara keseluruhan, keuntungan turun 50 hingga 60 peratus, ”katanya.

Namun, dia menganggap dirinya bernasib baik kerana dapat meneruskan perniagaannya. Lua mengaitkannya dengan memiliki tokonya di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur, sebuah kawasan kejiranan dengan taman yang popular, dan jaraknya yang dekat dengan kawasan komersial bermaksud akses yang lebih mudah ke bekalan makanan sedikit sebanyak sekiranya terdapat keadaan yang tidak dijangka seperti kelewatan penghantaran oleh kerana sempadan negeri kini dikawal sepanjang masa.

“Bagi kami, lokasi kami bagus, kedai buah hanya berdekatan, dan untuk bahan penaik, sebahagian besarnya masih dihantar oleh pembekal kami, walaupun kuantitinya mungkin telah dikurangkan. Jika tidak, kita hanya akan berusaha untuk membekalkan kedai untuk mendapatkan bahan-bahan yang kita perlukan dalam jumlah yang lebih kecil. “

Ahmad Amir Ab Rahman, pemilik perniagaan Chatime di Putrajaya, 14 Jun 2021. - Gambar oleh Choo Choy May
Ahmad Amir Ab Rahman, pemilik perniagaan Chatime di Putrajaya, 14 Jun 2021. – Gambar oleh Choo Choy May

Hanya bertahan

Sehingga baru-baru ini, Ahmad Amir Ab Rahman pernah menjalankan gabungan burger khas di Putrajaya, ibu negara pentadbiran negara.

Dia memutuskan untuk menghentikan perniagaan buat sementara waktu kerana masalah dengan mendapatkan bahan dan menghantar pesanan penghantaran yang berharga ratusan ringgit dan terbukti terlalu mahal untuk diteruskan.

Buat masa ini, dia dan isterinya berada di outlet rantai teh gelembung, Chatime. Walaupun begitu, mengekalkan perniagaan minuman bukan tanpa cegukan.

Dia mengatakan bahawa sebagai pemegang francais, dia mendapat stoknya dari pesanan gudang yang berasal dari luar negara.

Mengisahkan pengalamannya sejak MCO pertama pada bulan Mac 2020, Ahmad mengatakan bahawa penghantaran sering terlambat. Penyerahan bahan mentah yang lewat mempengaruhi pengeluaran kedainya, dan dengan demikian, panggilan sukar untuk menutup kedai burger dengan harapan dapat membukanya semula di masa hadapan.

Seorang pelanggan membeli beberapa minuman di Chatime Putrajaya, 14 Jun 2021. - Gambar oleh Choo Choy May
Seorang pelanggan membeli beberapa minuman di Chatime Putrajaya, 14 Jun 2021. – Gambar oleh Choo Choy May

“Dalam perniagaan saya, saya menghadapi masalah dengan penawaran dan permintaan. Sukar untuk mendapatkan bekalan dan lebih sukar untuk menjual produk yang dimasak. Apabila bekalan terlambat, sukar untuk menjual minuman, dan jumlah pesanan yang kami terima telah menurun dengan banyak, tetapi pesanan melalui aplikasi penghantaran makanan sangat membantu.

“Restoran burger saya, mahal untuk dikendalikan dan pesanan terlalu sedikit untuk memenuhi keperluan. Oleh itu, kami telah menutupnya buat masa ini. Terdapat juga kekurangan cara untuk mencipta semula kerana menelan belanja wang.

“Kita hanya harus terus bertugas,” katanya PressCliff awal bulan ini.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *