Merkel mengatakan EU yang ‘berdaulat’ harus dapat bercakap dengan Putin | PressCliff

Merkel mengatakan EU yang 'berdaulat' harus dapat bercakap dengan Putin |  Surat Bahasa Melayu


Canselor Jerman Angela Merkel (tengah) berangkat pada hari kedua sidang kemuncak Kesatuan Eropah (EU) di Bangunan Majlis Eropah di Brussels pada 25 Jun 2021. – Gambar AFP

BRUSSELS, 25 Jun – Canselor Jerman Angela Merkel hari ini menegaskan bahawa EU harus dapat bercakap dengan pemimpin Rusia Vladimir Putin, setelah pemimpin lain dari blok itu menggagalkan desakannya untuk mengadakan sidang kemuncak.

“Presiden AS bertemu untuk perbincangan serius dengan Vladimir Putin, yang saya tidak mempunyai kesan adalah penghargaan bagi presiden Rusia,” kata Merkel pada sidang media selepas perbincangan EU di Brussels.

“EU yang berdaulat, menurut pendapat saya, juga harus dapat mewakili kepentingan EU dalam percakapan serupa.”

Jerman dan Perancis menggegarkan rakan sejawat EU yang berhati-hati – terutama yang berjiran dengan Rusia – dengan cadangan untuk memulakan semula perbincangan antara Putin dan blok itu, yang dibekukan sejak Moscow mencaplok Crimea pada tahun 2014.

Pemimpin menolak dorongan selama bertengkar di Brussels pada waktu larut malam, dengan penentang berpendapat ia berisiko mengirimkan mesej yang salah kepada Putin dalam menghadapi serangan yang berterusan dari Moscow.

“Kami percaya bahawa ini terlalu awal dan sekarang akan menjadi semacam penghargaan bagi Presiden Rusia, untuk politiknya, tetapi sayangnya kebijakan agresif, memprovokasi jiran, serangan pelbagai jenis,” kata Perdana Menteri Poland Mateusz Morawiecki.

Mario Draghi dari Itali, yang menyokong pertemuan antara semua pemimpin Uni Eropa dan Putin, mengatakan bahawa cadangan itu “sedikit mengejutkan” dan mengecewakan negara-negara yang paling bimbang dengan Moscow.

Dia mengatakan bahawa blok itu “telah menolak idea ini, sekurang-kurangnya buat masa ini”.

Kremlin mengatakan “menyesali” keputusan EU untuk menolak perundingan dan menegaskan Putin “tetap berminat untuk menjalin hubungan kerja antara Moscow dan Brussels”. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *