Menteri Kewangan: Kerajaan selalu mempertimbangkan cadangan dan penyelesaian untuk mengurangkan beban rakyat | PressCliff

Menteri Kewangan: Kerajaan selalu mempertimbangkan cadangan dan penyelesaian untuk mengurangkan beban rakyat |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pelanggan di cawangan ATM Bank Muamalat di Kuala Lumpur 24 Jun 2021. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Kerajaan selalu mempertimbangkan semua cadangan dan penyelesaian yang dikemukakan untuk meringankan beban rakyat, terutamanya semasa Rancangan Pemulihan Nasional, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz hari ini.

Dalam catatan di laman Facebooknya, Tengku Zafrul mengatakan salah satu permintaan yang sering diterima oleh Kementerian Kewangan adalah untuk melanjutkan program i-Sinar dan i-Lestari.

“Pemerintah memahami dan bersimpati dengan kesulitan yang dihadapi oleh rakyat, sebenarnya saya secara peribadi mempunyai kenalan dan saudara yang melamar i-Lestari dan i-Sinar dalam cabaran mereka sekarang,” katanya.

Pada masa yang sama, Tengku Zafrul mengatakan terdapat juga penyumbang dan pengulas ekonomi yang mengkritik kerajaan kerana mereka tidak mahu dividen dan simpanan orang tua terganggu akibat kerajaan membenarkan pengeluaran besar-besaran dari Pekerja Provident Dana (KWSP).

“Apa yang ingin saya sampaikan di sini adalah terdapat banyak suara yang menyokong dan menentang. Kami akan berusaha mencari jalan penyelesaian yang dapat memenuhi keperluan semua pihak, ”katanya.

Tengku Zafrul menambah bahawa Kementerian Kewangan dan KWSP selalu mendengar ungkapan dan keluhan rakyat, “dan sesi anda dengan Sesi Zoom dengan beberapa orang yang berpengaruh di kalangan orang baru-baru ini adalah sebahagian daripada usaha kami untuk mendapatkan maklum balas untuk merumuskan dasar dan inisiatif yang memenuhi keperluan dan kehendak rakyat ”.

“Baru semalam, saya bertemu dengan ketua pegawai eksekutif KWSP Datuk Seri Amir Hamzah dan pengurusan kanan KWSP untuk memperbaiki bantuan yang sesuai untuk Rancangan Pemulihan Nasional,” katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *