Mencari dorongan hijau, EU mendekati perjanjian subsidi ladang | PressCliff

Mencari dorongan hijau, EU mendekati perjanjian subsidi ladang |  Surat Bahasa Melayu


Bendera Kesatuan Eropah dilihat di luar ibu pejabat Suruhanjaya EU di Brussels 14 Oktober 2018. – Gambar Reuters

BRUSSELS, 25 Jun – Perunding Kesatuan Eropah hari ini mencapai kesepakatan mengenai bahagian-bahagian yang berselisih dalam subsidi pertanian blok itu, meningkatkan harapan untuk kesepakatan mengenai pakej keseluruhan yang bertujuan untuk melindungi alam sekitar.

Perunding dari Parlimen Eropah dan negara-negara anggota EU berusaha mengakhiri perjuangan tiga tahun untuk masa depan Dasar Pertanian Bersama (CAP), yang akan membelanjakan € 387 bilion (RM1.9 trilion), sepertiga dari EU 2021- Belanjawan 2027, untuk pembayaran kepada petani dan sokongan untuk pembangunan luar bandar.

Tujuannya adalah untuk mengalihkan lebih banyak wang ke ladang yang lebih kecil, daripada menyokong perniagaan agro-industri besar, dan memastikan wang tunai dibelanjakan dengan cara yang melindungi alam semula jadi dan mengurangkan 10 persen gas rumah kaca EU yang dikeluarkan oleh pertanian.

“Kami sangat dekat dengan kompromi yang baik. Lebih dekat dari sebelumnya. Kami membuat kemajuan besar semalam dalam isu-isu yang paling sensitif, ”kata pesuruhjaya pertanian EU Janusz Wojciechowski, yang turut serta dalam rundingan tersebut.

Peraturan CAP yang baru berlaku mulai 2023 dan tidak meliputi Britain setelah keluar dari EU.

Para perunding menyetujui peraturan yang mewajibkan negara-negara membelanjakan 20 persen pembayaran kepada petani dari 2023-2024, meningkat menjadi 25 persen pembayaran antara 2025-2027, pada “skema eko” yang melindungi lingkungan, menurut dokumen yang dilihat oleh Reuters. Contoh skim eko ​​termasuk memulihkan tanah lembap untuk menyerap CO2, atau pertanian organik.

Sebarang dana di bawah had yang tidak dibelanjakan untuk eko-skim mesti dibelanjakan untuk tindakan hijau di kawasan lain.

Parlimen mahukan bahagian 30 peratus lebih tinggi, sementara titik permulaan negara anggota adalah 20 peratus.

Kampanye mengatakan kesepakatan itu tidak menyelaraskan pertanian dengan tujuan hijau EU, dan peraturan gagal memastikan negara akan memberi ganjaran kepada petani untuk melindungi alam, sementara praktik pertanian intensif dapat terus menerima dana.

Pegawai dasar Biro Alam Sekitar Eropah, Celia Nyssens mengatakan bahawa terdapat risiko eko-skema “membayar status quo”, kerana peraturan tersebut tidak termasuk definisi yang ketat untuk memastikan mereka memberikan manfaat kepada alam sekitar.

Penggubal undang-undang hijau mengatakan bahawa mereka akan menolak perjanjian itu ketika Parlimen Eropah memilihnya dalam beberapa bulan mendatang, dan meminta penggubal undang-undang lain untuk melakukan hal yang sama.

Perjanjian tentatif lain termasuk peraturan yang mewajibkan negara-negara EU mengagihkan semula sekurang-kurangnya 10 persen dana CAP ke ladang yang lebih kecil. Negara dapat mengelakkan keperluan ini jika mereka menggunakan kaedah lain untuk mengagihkan dana dengan adil.

Pembayaran petani terkait dengan mematuhi peraturan lingkungan, seperti menyisihkan 4 persen tanah yang dapat ditanam untuk kawasan di mana alam dapat tumbuh subur.

Juruaudit UE minggu ini mengatakan, CAP saat ini gagal mengurangi pelepasan, walaupun menghabiskan € 100 bilion untuk subsidi “mesra iklim” sejak 2014. Pelepasan pertanian EU, separuh daripadanya berasal dari ternakan, tidak menurun sejak 2010. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *