MCO 3.0: Kementerian Dalam Negeri menyasarkan ketidakpatuhan SOP dalam sektor ekonomi | PressCliff

MCO 3.0: Kementerian Dalam Negeri menyasarkan ketidakpatuhan SOP dalam sektor ekonomi |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, Ops Patuh akan menumpukan pada aspek salah penggunaan surat kelulusan untuk beroperasi yang dikeluarkan oleh kementerian, jabatan dan agensi yang berkenaan. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

PUTRAJAYA, 25 Jun – Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mengumumkan pelaksanaan Ops Patuh, yang merupakan operasi berskala besar dan berskala besar di seluruh negara terhadap ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) di sektor ekonomi yang dibenarkan beroperasi selama jumlah keseluruhan tempoh penguncian.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, ini berikutan keputusan dalam mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 21 Jun untuk membiarkan KDN memimpin dan menyelaraskan semua aspek penguatkuasaan pematuhan SOP sepanjang tempoh penguncian.

Dia memberitahu sidang media hari ini bahawa pelaksanaan Ops Patuh segera diputuskan pada mesyuarat pertama Jawatankuasa Penyelarasan dan Pematuhan SOP Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) Covid-19 yang dipengerusikannya hari ini.

Mengulas mengenai Ops Patuh, Hamzah mengatakan akan menumpukan pada aspek salah penggunaan surat kelulusan untuk beroperasi yang dikeluarkan oleh kementerian, jabatan dan agensi yang berkenaan.

Dia mengatakan bahawa sekatan jalan mudah alih juga akan dipasang di kawasan perindustrian dan pembuatan yang dikenali sebagai kawasan panas Covid-19 di seluruh negara.

Untuk memastikan pemantauan yang berkesan, aset strategik milik semua agensi penguatkuasaan, seperti helikopter dan drone, akan digunakan, katanya.

“Penegakan yang tegas dan efektif sangat penting untuk memastikan negara dapat menuju ke tahap pemulihan yang lebih baik dengan lebih cepat dan sesuai dengan Rancangan Pemulihan Nasional yang telah dirumuskan oleh pemerintah,” katanya.

Mengenai operasi pematuhan SOP, Hamzah mengatakan kementeriannya telah memeriksa 123,469 premis perniagaan dan 21,219 kilang di seluruh negara dari 18 Jun hingga semalam.

Melalui operasi itu, pihak berkuasa telah mengeluarkan 885 pemberitahuan kompaun kepada kilang dan premis perniagaan sementara 265 premis diperintahkan untuk ditutup dan 39 individu ditangkap kerana pelbagai kesalahan tidak mematuhi SOP serta melanggar MCO, katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *