Mazlan Lazim dinamakan timbalan IGP yang baru | PressCliff

Mazlan Lazim dinamakan timbalan IGP yang baru |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin, timbalan IGP yang baru dilantik, Datuk Seri Mazlan Lazim dan IGP, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berpose untuk kamera semasa upacara penganugerahan pangkat di Putrajaya, 25 Jun 2021. – Gambar oleh Shafwan Zaidon

PUTRJAYA, 25 Jun – Datuk Seri Mazlan Lazim telah dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara yang baru berkuat kuasa hari ini, demikian diumumkan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Mazlan, 59, yang pernah menjadi Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi di Bukit Aman, mengambil alih jawatan sebagai Timbalan IGP dari Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani yang dinaikkan pangkat menjadi IGP bulan lalu.

Hamzah berkata Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah bersetuju dengan pelantikan Mazlan atas nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan cadangan Suruhanjaya Pasukan Polis.

“Bagi pihak pemerintah, saya mengucapkan terima kasih yang tinggi kepada Yang di-Pertuan Agong atas persetujuan Yang Mulia untuk pelantikan itu.

“Tahniah kepada Mazlan kerana dinaikkan pangkat menjadi Wakil IGP,” kata Hamzah pada sidang media di sini. Turut hadir ialah Acryl Sani.

Mazlan kelahiran Kuala Kedah ini memiliki Ijazah Sarjana Sains dalam Pembangunan Sumber Manusia dan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Ekonomi Sumber.

Mazlan juga pernah bertugas sebagai ketua Polis Kelantan, Ketua Pengarah Bahagian Perlindungan Jabatan Perdana Menteri dan ketua Polis Kuala Lumpur. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *