Mancini’s Italy ingin menjadikan Wembley sebagai milik mereka | PressCliff

Mancini's Italy ingin menjadikan Wembley sebagai milik mereka |  Surat Bahasa Melayu


Pemain Itali meraikan selepas perlawanan Euro 2020 menentang Wales di Stadio Olimpico di Rome 20 Jun 2021. – Gambar kolam melalui Reuters

LONDON, 26 Jun – Roberto Mancini memberi amaran bahawa Itali santai dan bersedia untuk membuat persembahan besar lagi dalam “kuil bola sepak” di Wembley dalam perlawanan Euro -16 terakhir Euro 2020 hari ini menentang Austria.

Itali mencari kemenangan ke-12 berturut-turut dengan clean sheet untuk mara ke suku akhir di Munich dan terus berada di landasan untuk kembali ke London untuk separuh akhir dan final.

“Apabila anda bermain bola sepak, anda hanya boleh bermain di stadium seperti ini. Kuil bola sepak seperti Wembley anda harus menghormatinya dan menghasilkan persembahan yang besar dan saya yakin anak-anak lelaki akan besok malam, ”kata bekas pengurus Manchester City itu.

“Terserah kita untuk kembali (untuk separuh akhir dan final).”

Itali mendahului dalam Kumpulan A dengan tiga kemenangan, dengan Austria mara kedua di Kumpulan C setelah menang ke atas Ukraine, bangkit dari tewas kepada Belanda.

Mancini membuat lapan perubahan pada pasukannya dalam pertandingan terakhir mereka melawan Wales dan mengakui dia kini mengalami “sakit kepala pilihan”.

“Mereka semua bermain dengan sangat baik,” katanya.

“Senang dapat bergantung pada pemain yang semuanya cergas dan melepaskan tembakan dan mereka semua cukup santai dari perspektif mental, jadi saya fikir itu boleh menjadi kelebihan bagi kami.”

Jurulatih Austria, Franco Foda mengakui pasukannya adalah “underdog” menentang juara dunia empat kali yang mereka tidak pernah kalahkan dalam kejohanan besar.

“Sukar untuk menilai peluang realistik kami tetapi walaupun dengan 10 peratus anda dapat mencapai banyak,” kata Foda yang pasukannya telah mencapai fasa kalah mati Kejuaraan Eropah untuk pertama kalinya.

“Austria adalah pasukan yang sangat baik,” kata Mancini.

“Mereka mempunyai beberapa pemain teknikal yang mahir, mereka adalah pihak yang agresif. Mereka juga dapat mengetepikan permainan anda kerana mereka dapat menekan anda dengan baik. Kita perlu bersedia untuk semua itu.

“Ini tentunya permainan di mana tidak ada margin kesalahan. Terdapat sedikit ruang untuk kesilapan dalam perlawanan sebelumnya tetapi tidak ada dalam hal ini.

“Tetapi itulah yang luar biasa mengenai kejohanan ini, kesan adrenalin, anda harus menang tidak ada pilihan lain.”

Sementara itu, pemain pertahanan Leonardo Bonucci mengatakan bahawa Itali akan membuat keputusan sama ada akan berlutut pada hari Sabtu setelah hanya lima pemain yang melakukannya menentang Wales.

“Malam ini kami akan mengadakan pertemuan pasukan untuk memutuskan apa yang akan kami lakukan esok yang seharusnya kami lakukan sebelum Itali-Wales,” kata Bonucci.

Bagi kapten Austria, David Alaba, “berlutut adalah isyarat jelas yang menarik perhatian terhadap perkauman dan ini adalah petanda yang sangat positif”.

“Kita semua mempunyai pendapat yang sama mengenainya. Kami akan melakukannya lagi menentang Itali, ”kata pemain pertahanan Real Madrid itu.

Mancini menambah: “Saya rasa yang paling penting adalah kebebasan untuk memilih.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *