Majlis Olimpik Malaysia: Kematian Paman George kehilangan yang menyedihkan bagi sukan Malaysia | PressCliff

Majlis Olimpik Malaysia: Kematian Paman George kehilangan yang menyedihkan bagi sukan Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


Majlis Olimpik Malaysia dalam catatan takziah yang tulus di Facebook hari ini menggambarkan George atau dikenali sebagai Paman George sebagai bukan sahaja individu yang mengabdikan hidupnya untuk bolping tenpin tetapi juga salah satu pelopor awal pemasaran dan penajaan sukan di Malaysia dan dengan majlis itu . – Gambar dari Facebook

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Kematian mendiang George Heng Kiah Choong yang meninggal dunia dengan tenang pada hari Rabu lalu pada usia 72 tahun memang merupakan kehilangan yang menyedihkan bagi sukan Malaysia.

Majlis Olimpik Malaysia (OCM) dalam catatan takziah yang tulus di Facebook hari ini menyifatkan George atau dikenali sebagai Uncle George sebagai bukan sahaja individu yang mengabdikan hidupnya untuk bermain tenpin boling tetapi juga salah satu pelopor awal pemasaran dan penajaan sukan di Malaysia dan dengan majlis.

“Kematian Uncle George secara tiba-tiba dan tidak disangka-sangka memang merupakan kerugian yang menyedihkan bagi Malaysian Sport. Semoga jiwanya tenang, ”katanya.

Dikatakan George dan isterinya, Tan Yuet Ching mengasaskan Mesuma Sports Sdn Bhd pada 2 September 1983, untuk menyediakan pakaian sukan, pingat dan piala serta peralatan sukan selain daripada menjadi anggota Jawatankuasa Pemasaran dan Penajaan Jawatankuasa Penganjur Sukan SEA ke-15 Kuala Lumpur pada tahun 1989.

“Uncle George adalah salah satu yang memperkenalkan pemasangan kotak lampu ke tiang lampu jalan bagi penaja untuk mengiklankan produk mereka dengan menonjol dan menjadikan Sukan SEA ke-15 Kuala Lumpur 1989 sebagai kejayaan besar dari segi kewangan dan komersial,” tambahnya.

OCM juga memaklumkan bahawa Mesuma Sports Sdn Bhd di bawah kepemimpinannya telah datang untuk menjadi penaja pakaian rasmi untuk mereka dari tahun 2006 hingga 2012 termasuk menyediakan pakaian sukan dan peralatan untuk kontinjen Malaysia ke dua Sukan Olimpik, Sukan Asia, Sukan Komanwel, dan tiga SEA Permainan.

Mengenai sukan boling, OCM menunjukkan bahawa George telah menghabiskan banyak masa dan sumbernya untuk pengembangan sukan di Malaysia selama 45 tahun yang lalu yang telah menyumbang kepada pencapaian besar kegelisir Malaysia di peringkat Asia dan dunia.

Kenyataan itu mengatakan bahawa George pertama kali dipilih sebagai Anggota Majlis Kongres Boling Tenpin Malaysia (MTBC) pada tahun 1977, diikuti oleh Naib Presiden (2001 hingga 2009) dan Naib Presiden Kanan (2009 hingga 2015).

“Selama berkhidmat dengan MTBC, Uncle George ditugaskan untuk menjadi Pengurus Pasukan untuk pasukan boling tenpin kebangsaan ke banyak kejuaraan antarabangsa termasuk lima permainan pelbagai sukan di bawah bidang kuasa OCM iaitu Sukan SEA 1983 di Singapura, Sukan SEA 1985 di Bangkok, 1991 Sukan SEA di Manila, 1993 Sukan SEA di Singapura dan Sukan SEA 1995 di Chiang Mai, “tambahnya.

OCM juga menekankan sumbangan George dalam pembangunan sepak takraw di peringkat negeri termasuk dipilih sebagai naib presiden Persatuan Sepak Takraw Wilayah Persekutuan dari tahun 2002 hingga 2009 dan sebagai timbalan presidennya sejak 2009 serta pengasas Rehabilitasi Selangor dan Persatuan Rekreasi untuk Orang Kurang Upaya sejak 2009.

Sementara itu, MTBC juga menggunakan Facebook mereka untuk menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga George atas kematiannya dan memberitahu bahawa persaudaraan bowling akan sangat merindukannya atas apa yang telah dia sumbangkan dalam sukan Malaysia terutamanya tenpin bowling. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *