L’Oréal sedang mengemudi botol kosmetik inovatif yang dibuat melalui proses kitar semula baru | PressCliff

L'Oréal sedang mengemudi botol kosmetik inovatif yang dibuat melalui proses kitar semula baru |  Surat Bahasa Melayu


Biotherm boleh menjadi jenama L’Oréal pertama yang melancarkan produk yang terdapat dalam botol kosmetik plastik yang dapat dikitar semula sepenuhnya berkat teknologi enzimatik Carbios. – Gambar milik L’Oreal

PARIS, 25 Jun – Di masa depan, bilik mandi kami bebas daripada semua sisa pembungkusan dan sampah plastik yang disertakan dengan produk kecantikan kami dan sebagai gantinya menjadi rumah bagi botol kitar semula generasi baru. L’Oréal sedang mengusahakannya, dan minggu ini melancarkan satu jenis botol plastik yang dibuat dari kitar semula enzimatik oleh syarikat bioteknologi hijau Carbios.

Dibentangkan sebagai dunia pertama, botol kosmetik generasi baru ini adalah botol pertama yang direka dalam plastik dikitar semula sepenuhnya berkat teknologi enzimatik Carbios. Sudah tentu ini bukan kali pertama jenama mempersembahkan sebotol yang diperbuat daripada plastik kitar semula – tidak ada yang revolusioner di sana – tetapi teknologi baru ini akhirnya dapat memungkinkan pengembangan produk baru sepenuhnya dari bahan kitar semula, dan bukan hanya dalam bidang kosmetik.

Sehingga kini, proses kitar semula yang ada belum dapat memulihkan semua sisa polietilena terephthalate (PET). Carbios menjelaskan bahawa “hanya plastik jernih [could] dikitar semula dalam gelung tertutup, dengan kehilangan kualiti dalam setiap kitaran, menyukarkan mendapatkan produk baru dari 100 peratus PET kitar semula. Sesuatu yang boleh diperbaiki oleh teknologi enzimatik syarikat Perancis. ” inovasi kami membolehkan kitar semula tanpa had dari semua jenis sampah PET serta pengeluaran produk PET 100% kitar semula dan 100% produk kitar semula, tanpa kehilangan kualiti. “

“Pembungkusan masa depan”

Setelah empat tahun bekerjasama rapat dengan Carbios untuk mengembangkan teknologi ini – begitu juga dengan Nestlé Waters, PepsiCo dan Suntory Beverage & Food Europe – L’Oréal kini telah mempersembahkan botol kosmetik plastik pertama yang dibuat dari proses kitar semula baru ini. Biotherm boleh menjadi jenama gergasi kosmetik pertama yang melancarkan produk dalam botol ini, tetapi anda perlu menunggu lebih lama untuk membawanya pulang ke bilik mandi anda; pelancaran pengeluaran dijadualkan pada 2025.

“Kami telah bekerja dengan Carbios sejak 2017 untuk mengembangkan botol pertama ini yang terbuat dari PET yang berasal dari teknologi kitar semula enzimatik, alternatif untuk kitar semula mekanikal. Kami dengan senang hati mengumumkan hari ini kemungkinan botol ini dalam fasa percubaan dan gembira dapat membuat pembungkusan masa depan dengan rakan kongsi kami. Ini adalah inovasi yang menjanjikan untuk tahun-tahun yang akan datang yang menunjukkan komitmen kami untuk membawa ke pasaran pembungkusan yang lebih mesra alam dan merupakan sebahagian daripada inisiatif pekeliling yang dimulakan lebih dari 15 tahun yang lalu, ”kata Jacques Playe, Ketua Pembungkusan Global dan L’Oréal Pembangunan produk.

Perhatikan bahawa teknologi ini telah digunakan untuk membuat botol sampel lain untuk produk sehari-hari. Perrier, Pepsi Max dan Orangina juga akan segera menawarkan pembungkusan baru untuk beberapa produk ikonik mereka.

Inovasi ini harus membantu L’Oréal mencapai objektifnya yang dinyatakan dalam program kelestarian “L’Oréal for the Future”. Ini termasuk mencapai pembungkusan plastik 100% yang dapat diisi semula, dapat digunakan semula, dapat dikitar semula atau dikompos pada tahun 2025, dan pembungkusan plastik 100% yang dikitar semula atau berasaskan bio pada tahun 2030. – ETX Studio

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *