Lima pemuda didenda RM6,000 setiap seorang kerana mengambil bahagian dalam perarakan pengebumian semasa MCO 3.0 | PressCliff

Lima pemuda didenda RM6,000 setiap seorang kerana mengambil bahagian dalam perarakan pengebumian semasa MCO 3.0 |  Surat Bahasa Melayu


Sekumpulan pemuda yang mencabul MCO SOP dengan mengambil bahagian dalam prosesi pengebumian tiba di Kompleks Mahkamah Butterworth 21 Jun 2021. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

SEBERANG PERAI, 25 Jun – Lima pemuda didenda RM6,000 masing-masing sebagai pengganti dua bulan penjara di Mahkamah Sesyen di sini setelah mereka mengaku melanggar SOP pengunci dengan mengambil bahagian dalam prosesi pengebumian.

Mereka mengaku melakukan kesalahan itu di Jalan Siram di Butterworth kira-kira jam 2.50 petang pada 17 Jun.

Lima daripadanya adalah S. Munesvaran, 24, K. Surendran, 35, B. Subramaniam, 23, K. Yeshwar, 22 dan S. Logeswari, 23.

Mereka adalah di antara 13 orang yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini karena mencabul SOP dan didakwa berdasarkan Artikel 9 Peraturan Pencegahan dan pengendalian penyakit berjangkit (langkah-langkah di kawasan setempat yang dijangkiti) (No.3) Peraturan 2021.

Dua remaja bawah umur, masing-masing berumur 15 dan 16 tahun, juga mengakui tuduhan yang sama.

Bagaimanapun, hakim Mahkamah Sesyen Norhayati Mohamad Yunus menetapkan 3 Ogos untuk sebutan semula kes sementara menunggu laporan tingkah laku ke atas kedua-dua remaja tersebut.

Enam yang lain, yang juga didakwa atas kesalahan yang sama, mengadili pertuduhan tersebut.

Mereka adalah P. Surendran, 21, M. Jagan, 24, M. Thirulselvaan, 21, N. Amos, 19, N. Vihnoth, 21 dan M. Guganeswaran, 21.

Hakim Norhayati membenarkan enam ikat jamin masing-masing RM3,000 sementara dua remaja itu diikat jamin RM1,000 setiap satu, semuanya dalam satu penjamin.

Dia juga menetapkan 3 Ogos untuk sebutan semula kes.

Sementara itu, empat pemuda dihadapkan ke mahkamah hakim untuk menghadapi tuduhan kerana memiliki barang milik mereka yang mempunyai kaitan dengan kumpulan tiga.

Jagan, P.Surendran dan Guganeswaran dituduh memiliki sepanduk dengan simbol swastika yang dikaitkan dengan masyarakat triad sementara Thirulselvaan didakwa memiliki tatu simbol yang terkait dengan masyarakat triad.

Keempat-empat mereka, yang mengaku diadili, didakwa melakukan kesalahan itu pada waktu dan hari yang sama semasa prosesi pengebumian di sepanjang Jalan Siram di Butterworth.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 52 (3) Akta Pertubuhan 1966 dan hukuman tinggi dijatuhkan hukuman penjara tidak lebih dari lima tahun atau denda tidak lebih RM15,000.

Majistret M. Kalairasi membenarkan mereka diikat jamin RM3,000 setiap satu dan memerintahkan mereka melapor ke balai polis terdekat sebulan sekali.

Dia kemudian menetapkan 3 Ogos untuk sebutan semula kes.

Kes-kes tersebut dituntut oleh Ketua Pengarah Pendakwaan Negeri, Khairul Anuar Abdul Halim dan Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Syafiq Nasrullah.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *