Lima lelaki ditangkap kerana memasuki Singapura secara haram dari pantai barat berhampiran Tuas | PressCliff

Lima lelaki ditangkap kerana memasuki Singapura secara haram dari pantai barat berhampiran Tuas |  Surat Bahasa Melayu


Sistem pengawasan Pengawal Pantai Polis menangkap lima lelaki yang cuba memasuki Singapura secara haram pada awal 24 Jun 2021. – Gambar Pasukan Polis Singapura

SINGAPURA, 25 Jun – Lima lelaki berusia antara 21 dan 38 tahun ditangkap kerana memasuki Singapura secara haram semalam.

Sistem pengawasan Pengawal Pantai Polis mengesan lima orang yang mencurigakan yang dipercayai berenang menuju ke tepi Jeti Taman Lube di Tuas sekitar jam 4.45 pagi.

Selepas pengesanan, pegawai dari pantai, Bahagian Polis Jurong, Kontinjen Gurkha dan Komando Operasi Khas dikerahkan dan berjaya menahan lima lelaki itu kerana masuk secara haram ke Singapura, kata polis dalam siaran berita pada Khamis malam.

Kewarganegaraan lelaki itu tidak didedahkan dan mereka telah dirujuk ke Lembaga Imigresen dan Pusat Pemeriksaan untuk siasatan.

Di bawah Akta Imigresen, mereka yang didapati bersalah kerana memasuki negara ini secara haram boleh dipenjara maksimum enam bulan dan mendapat sekurang-kurangnya tiga kali sebatan.

Asisten Komisioner Kanan Polis Cheang Keng Keong, yang merupakan Komandan Pengawal Pantai Polis, mengatakan: “Polis akan terus mengambil tindakan tegas terhadap pelaku pelanggaran tersebut untuk melindungi perairan dan perairan laut kita daripada jenayah dan ancaman keselamatan.”

Baru minggu lalu, Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa seorang lelaki yang didapati memiliki Covid-19 dan yang merupakan kes import telah memasuki perairan Singapura dari Indonesia tanpa dokumentasi yang sah. Dia ditangkap oleh Pengawal Pantai Polis dan diuji Covid-19 sebelum dibawa ke hospital. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *