Liga Juara-Juara AFC: Leandro menyerang tepat untuk JDT menentang Ratchaburi | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 26 Jun – Gol awal separuh masa kedua oleh Leandro Velazquez dari Argentina sudah cukup untuk Johor Darul Ta’zim (JDT) untuk mengatasi Ratchaburi FC Thailand 1-0 dalam perlawanan Kumpulan G Liga Juara-Juara Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) mereka di Stadium Rajamangala di Bangkok semalam.

Kemenangan itu, yang pertama dalam kumpulan setelah tewas tipis 1-0 kepada Nagoya Grampus dari Jepun pada hari Selasa, memberikan JDT tiga mata berharga.

Perlawanan semalam dimulakan dengan Ratchaburi FC mengeluarkan amaran awal ketika pemain import asing mereka, Junior Mpia Mapuku menghantar rembatan dari luar kotak terus ke pelukan penjaga gol JDT, Mohd Farizal Marlias.

JDT kemudian perlahan-lahan, tetapi pasti, mulai menguasai proses dan mula melancarkan gelombang serangan ke atas Ratchaburi FC, yang dilatih oleh Sek-san Siripon.

Namun, penyerang import JDT, Bergson Da Silva, bersalah kerana tidak bertanggungjawab kerana dia membuang banyak peluang, termasuk penalti pada minit ke-27, untuk meletakkan pasukan pelatih Benjamin Mora di depan.

Bergson mempunyai peluang yang baik untuk menarik darah pertama untuk Harimau Selatan pada minit ke-18 tetapi rembatannya berjaya menggegarkan palang.

Kemudian muncul peluang terbaik untuknya ketika dia dikasari oleh pemain pertahanan Ratchaburi FC, Pawee Tanthatemee di dalam kotak pada minit ke-27. Pengadil menghadiahkan sepakan penalti dan pemain Brazil itu, setelah menjatuhkan diri, melihat sepakannya berjaya diselamatkan oleh penjaga gol Kampol Pathom-attakul.

Enam minit kemudian Bergson menghidu gawang lain. Tetapi, sekali lagi, Pathom-attakul sama dengan tugasnya ketika dia berjaya mengeluarkan tembakan pemain Brazil itu.

Terobosan JDT yang ditunggu-tunggu datang hanya satu minit selepas rehat ketika Leandro mendapat bola, menoleh dan melepaskan tembakan melewati Pathom-attakul.

Leandro hampir meletakkan JDT 2-0 pada minit ke-51 tetapi rembatannya melebar ketika Muhammad Safawi Rasid juga ketinggalan beberapa inci ketika dia berusaha melengkung bola dari kedudukan yang hampir sama pada minit ke-68.

Walaupun Ratchaburi FC mendominasi 20 minit terakhir permainan ketika mereka mencari gol penyamaan, JDT yang hampir menggandakan keunggulan mereka pada minit keempat masa kecederaan ketika percubaan Safawi terkena tiang kanan.

Sebelumnya, Mateus mengikat kedudukan sementara Yoichiro Katitani masuk dengan gol untuk mengarahkan Nagoya Grampus menang 3-0 ke atas FC Pohang Steelers dari Korea Selatan untuk kemenangan kedua Kumpulan G mereka di tempat yang sama.

Nagoya Grampus mendahului Kumpulan G dengan enam mata selepas dua perlawanan. JDT (3 mata) berada di tempat kedua di depan FC Pohang Steelers (3 mata) pada perbezaan gol sementara Ratchaburi FC masih belum mengumpulkan satu mata. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *