Lelaki UK diuji positif untuk Covid-19 selama 10 bulan berturut-turut | PressCliff

Lelaki UK diuji positif untuk Covid-19 selama 10 bulan berturut-turut |  Surat Bahasa Melayu


Seorang lelaki Britain berusia 72 tahun diuji positif coronavirus selama 10 bulan. – Gambar Reuters

LONDON, 25 Jun – Seorang lelaki Britain berusia 72 tahun diuji positif coronavirus selama 10 bulan dalam apa yang dianggap sebagai kes jangkitan terpanjang yang direkodkan, kata para penyelidik pada hari Khamis.

Dave Smith, seorang instruktur memandu yang sudah bersara dari Bristol di barat England, mengatakan bahawa dia menjalani ujian positif sebanyak 43 kali, dimasukkan ke hospital tujuh kali dan telah membuat rancangan untuk pemakamannya.

“Saya mengundurkan diri, saya memanggil keluarga, berdamai dengan semua orang, selamat tinggal,” katanya kepada televisyen BBC.

Isterinya, Linda, yang dikarantina dengannya di rumah, mengatakan: “Ada banyak waktu ketika kami tidak menyangka dia akan berhasil. Sudah setahun sekali ”.

Ed Moran, seorang perunding dalam penyakit berjangkit di University of Bristol dan North Bristol NHS Trust, mengatakan Smith “mempunyai virus aktif di dalam tubuhnya” sepanjang masa.

“Kami dapat membuktikan bahawa dengan mengirimkan sampel virus-nya kepada rakan-rakan universiti yang berjaya menumbuhkannya, membuktikan bahawa bukan hanya produk yang tersisa yang memicu ujian PCR tetapi juga virus yang aktif dan dapat dilaksanakan.”

Smith pulih selepas rawatan dengan koktail antibodi sintetik yang dikembangkan oleh syarikat bioteknologi AS, Regeneron.

Ini dibenarkan atas alasan belas kasihan dalam kasusnya tetapi rejim rawatan tidak disetujui secara klinikal untuk digunakan di Britain.

Hasil percubaan klinikal yang diterbitkan bulan ini menunjukkan bahawa rawatan mengurangkan kematian di kalangan pesakit Covid yang teruk yang tidak dapat meningkatkan tindak balas imun.

“Sepertinya anda telah mengembalikan hidup anda”, Smith memberitahu BBC.

Dia dan isterinya membuka sebotol sampanye ketika akhirnya diuji negatif, 45 hari setelah menerima ubat Regeneron dan sekitar 305 hari setelah jangkitan pertamanya.

Rawatan Smith bukan sebahagian daripada percubaan perubatan rasmi tetapi kesnya kini sedang dikaji oleh pakar virologi Andrew Davidson di University of Bristol.

Sebuah makalah mengenai kasusnya akan dibentangkan di Kongres Eropah Mikrobiologi Klinikal & Penyakit Berjangkit pada bulan Juli, mengatakan bahawa ia dianggap sebagai “jangkitan terpanjang yang tercatat dalam literatur”.

“Di mana virus itu tersembunyi di dalam badan? Bagaimana ia boleh terus menerus menjangkiti orang? Kami tidak tahu itu, ”kata Davidson.

Smith mempunyai sejarah penyakit paru-paru dan baru-baru ini pulih dari leukemia ketika dia dijangkiti virus pada bulan Mac 2020.

Dia memberitahu Penjaga setiap hari bahawa sejak dia pulih, dia masih menarik nafas lega tetapi telah mengembara di Britain dan mengajar cucunya untuk memandu.

“Saya sudah sampai ke bawah dan semuanya cemerlang sekarang,” katanya. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *