Laporan: Umno akan menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan, kata Tok Mat | PressCliff

Laporan: Umno akan menangguhkan pemilihan parti selama 18 bulan, kata Tok Mat |  Surat Bahasa Melayu


Umno akan menangguhkan pemilihan partinya sehingga 18 bulan kerana wabak Covid-19 yang sedang berlangsung. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Umno akan menangguhkan pemilihan partinya sehingga 18 bulan kerana wabak Covid-19 yang berterusan, kata timbalan presidennya Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini.

Laporan oleh media Percuma Malaysia Hari Ini (FMT) mendedahkan bahawa Mohamad mengatakan penangguhan itu selaras dengan perlembagaan parti, sambil menambah bahawa pihaknya sudah memaklumkan kepada Pendaftar Pertubuhan (RoS).

“Kami berunding dengan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Nasional. Kami diberitahu bahawa kami boleh mengadakan pilihan raya secara dalam talian atau menangguhkan, ”katanya.

Ahli Parlimen Rantau mengatakan bahawa kerana pemilihan parti akan melibatkan lebih dari tiga juta perwakilan dari pelbagai sayap, cabang dan bahagian, ini akan menjadikan sebarang bentuk pengundian dalam talian menjadi sangat sukar.

“Itu mustahil. Ini bukan seperti pilihan raya umum di mana kita hanya membuang suara.

“Proses ini melibatkan pertemuan dan memungkinkan akar umbi untuk berkongsi pandangan mereka,” katanya.

Dia menambah bahawa pemilihan parti dapat dilanjutkan jika pandemi sekarang menunjukkan tanda-tanda mereda.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman juga mengesahkan penangguhan pemilihan parti itu ke saluran berita MalaysiaKini.

Dia menambah bahawa perlembagaan Umno membenarkan pemilihan dalaman ditangguhkan selama 18 bulan dari tarikh tamat.

“Pemilihan Umno dijangka diadakan pada awal 2023,” katanya.

Pemilihan Umno sepatutnya diadakan tahun lalu tetapi ditangguhkan kerana perintah kawalan pergerakan (MCO) sebagai tindak balas terhadap wabak Covid-19.

Pemilihan parti Umno berlaku setiap tiga tahun. Yang sebelumnya diadakan pada 30 Jun 2018. Jangka masa pemegang jawatan Umno akan berakhir pada 30 Jun.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *