‘Kesedihan dan penderitaan’: Pegawai harian Apple Daily memikirkan hari-hari terakhir di kertas HK | PressCliff

Polis Hong Kong menangkap kolumnis Apple Daily berdasarkan undang-undang keselamatan |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pekerja berjalan di pejabat Apple Daily dan Next Media setelah polis menyerbu bilik berita, di Hong Kong pada 17 Jun 2021. – Gambar Reuters

HONG KONG, 25 Jun – Untuk sekumpulan pelatih, akhbar pro-demokrasi Hong Kong Apple Daily terbukti sebagai pengalaman kerja yang tidak akan mereka lupakan.

Ketika pekerja magang kurang dari tiga minggu bekerja, 500 anggota polis menyerbu bilik berita mereka dan menahan lima eksekutif sebagai bagian dari siasatan keselamatan nasional yang telah meningkatkan ketakutan terhadap kebebasan pers di pusat kewangan global.

Pada hari Khamis, akhbar popular itu mengakhiri jangka masa hampir tiga dekad, terpaksa ditutup dengan pemiliknya di penjara dan aset syarikat dibekukan, sehingga tidak dapat membayar sekitar 600 wartawannya.

Itu bukan permulaan karier yang diharapkan oleh pekerja magang.

“Ibu bapa saya meminta saya untuk berhenti bekerja setelah eksekutif kanan ditangkap,” kata Cherry, 21, yang tetap menentang ibu bapanya agar tetap bertahan hingga akhir.

Cherry, yang tidak mahu dikenali dengan nama penuhnya kerana kepekaan perkara itu, mengatakan bahawa dia merasa sedih dan terseksa atas kematian kertas itu.

“Saya mahu tinggal di sini Apple Daily seumur hidup saya. Dari pekerja magang, sambilan, kemudian hingga sepenuh masa … Bekerja di Apple Daily bukan hanya pekerjaan, tapi seperti misi, ”katanya.

Dimiliki oleh pengkritik tegas Beijing dan aktivis demokrasi yang dipenjarakan Jimmy Lai, akhbar berusia 26 tahun itu adalah tabloid popular yang menggabungkan wacana pro-demokrasi dengan gosip selebriti dan melaporkan kritikan terhadap pemimpin Komunis China.

Lai, 73, telah menjadi duri di sisi pemerintah Hong Kong yang disokong Beijing selama bertahun-tahun. Pihak berkuasa menuduhnya berkomplot dengan pasukan asing, termasuk meminta sekatan untuk mempertahankan gerakan pro-demokrasi.

Pejabat utama Beijing di bandar ini, Pejabat Perhubungan, memanggilnya sebagai pengkhianat dalam beberapa kenyataan. Lai dipenjara atas tuduhan berhimpun secara haram, berkaitan dengan demonstrasi demokrasi tahun lalu.

‘Berhati-hati’

Penutupan surat khabar itu adalah detik gelap bagi media di bekas jajahan Britain, kata kumpulan penyokong akhbar. Pegawai di Hong Kong dan China berulang kali mengatakan bahawa kebebasan media dihormati tetapi tidak mutlak.

Lima pekerja magang lain yang bercakap dengan Reuters dengan syarat mereka tidak dapat dikenali sepenuhnya menggambarkan penderitaan mereka tetapi juga sokongan ibu bapa ketika mereka bergabung dengan sebuah syarikat di barisan pemecah pihak berkuasa di bawah undang-undang keselamatan negara yang dipaksakan Beijing ke bandar itu tahun lalu.

Polie, 21, mengatakan bahawa ibunya bergegas ke bilik tidurnya pada pagi bilik berita diserbu minggu lalu untuk memberitahunya.

“Mereka tidak benar-benar risau, tetapi sedih. Mereka sedih melihat Hong Kong seperti ini, sedih melihat saya seperti ini. “

Venus, 20, mengatakan bahawa ibu bapanya bimbang tentang pekerjaannya dan memintanya untuk tidak meletakkan artikelnya.

“Mereka tidak memarahi saya, mereka hanya mengingatkan saya untuk berhati-hati.”

Untuk Ng, 21, bekerja di Apple Daily telah menjadi impian masa kecil menjadi kenyataan.

“Sekiranya saya tidak mendapat magang di Apple Daily, Saya tidak akan berlaku untuk organisasi lain, “katanya kepada Reuters.

“Tidak akan ada kertas yang lebih baik daripada Apple Daily kerana melaporkan kebenaran. “

Kenji, 22, pada magang keduanya di koran itu, mengatakan minatnya terhadap kewartawanan semakin pudar apabila masa depan media Hong Kong kelihatan semakin suram.

“Saya mungkin tidak akan menjadi wartawan di masa depan,” kata Kenji. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *