Kemerosotan stok farmasi menjadikan Eropah di bawah paras tertinggi selepas minggu turun naik | PressCliff

Kemerosotan stok farmasi menjadikan Eropah di bawah paras tertinggi selepas minggu turun naik |  Surat Bahasa Melayu


Peniaga bekerja di meja mereka di hadapan indeks harga saham Jerman, papan DAX, di bursa saham di Frankfurt 8 Jun 2016. – Gambar Reuters

BERLIN, 25 Jun – Saham Eropah melayang di bawah paras tertinggi hari ini sebagai penurunan saham berkaitan penjagaan kesihatan lebih daripada mengimbangi dorongan dari sektor kewangan, walaupun Credit Suisse meningkat setelah laporan Reuters bahawa ia sedang mempertimbangkan kemungkinan penggabungan dengan UBS.

Bank Swiss yang dilanda skandal itu naik 2,1 persen karena laporan itu mengatakan manajemen Credit Suisse berada di bawah tekanan untuk membuat rencana perbaikan. Saham UBS naik 0.1 peratus.

STOXX 600 pan-Eropah tidak berubah pada 0755 GMT, tetapi dijangka mengakhiri minggu ini dengan sederhana tinggi berikutan perubahan tajam mengenai kebimbangan inflasi yang lebih tinggi yang memukul pendapatan sebenar dan memimpin bank pusat untuk menaikkan kadar faedah lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Dengan Rizab Persekutuan AS mengirimkan pesanan bercampur minggu ini mengenai betapa panasnya membiarkan inflasi berjalan, semua mata hari ini akan melihat laporan perbelanjaan penggunaan peribadi AS (PCE) teras, ukuran inflasi pilihan bank pusat.

“Angka Mei hari ini tidak diharapkan kebal terhadap kenaikan harga yang terus berlanjutan dan kenaikan lebih lanjut dalam deflator PCE dapat membangkitkan lagi kebimbangan pasaran mengenai lingkungan inflasi yang tidak sekata,” kata Michael Hewson, ketua penganalisis pasaran di CMC Markets UK.

STOXX 600 jatuh mendadak dari paras tertinggi minggu lalu setelah nada mengejutkan dari pegawai Fed menggegarkan pasaran kewangan global.

Bank Pusat Eropah telah menegaskan bahawa terlalu awal untuk meruncing kebijakan monetari di Eropah, sementara pada hari Khamis, Bank of England memberikan nada dovish terhadap kebijakan walaupun mengakui inflasi akan melampaui sasaran 2 persennya.

FTSE 100 London adalah antara yang jarang mendapat keuntungan di Eropah hari ini.

Indeks perbankan Eropah meningkat 0.1 peratus dan ditetapkan untuk mengakhiri minggu ini dengan keuntungan sekitar 1.7 peratus ketika pelabur kembali ke sektor sensitif dari segi ekonomi. Saham bernilai lain yang disebut termasuk pelombong dan tenaga juga antara yang mendapat untung tertinggi pada minggu ini.

Saham berkaitan pembinaan meningkat 0.6 peratus berikutan lonjakan sektor infrastruktur AS ketika Presiden AS Joe Biden menganut perjanjian infrastruktur Senat bipartisan.

Saham Jerman jatuh 0.1 peratus walaupun laporan menunjukkan sentimen pengguna meningkat lebih dari yang dijangkakan menuju bulan Julai.

Pemberi pinjaman subprima Britain, Amigo Holdings melonjak 11.7 persen setelah mengatakan bahawa ia telah memperoleh lanjutan tiga bulan ke garis pendanaan ketika ia berusaha untuk menjamin masa depannya setelah mahkamah menolak rancangan penyelamatan untuk syarikat itu bulan lalu. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *