Kementerian menyerbu pemborong KL kerana menyalahgunakan 1.6 juta kg minyak masak | PressCliff

Kementerian menyerbu pemborong KL kerana menyalahgunakan 1.6 juta kg minyak masak |  Surat Bahasa Melayu


Pemborong dipercayai membekalkan minyak masak bersubsidi kepada syarikat yang tidak berlesen di Johor Baru, Johor. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Sebuah premis pemborong minyak masak di Bandar Tun Razak di sini diserbu setelah disyaki menyalahgunakan kira-kira 1.6 juta kilogram minyak masak sejak April.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Kuala Lumpur, Nurul Syarina Md Anuar berkata, serbuan itu dilakukan pada tengah hari semalam berikutan laporan dan maklumat yang diterima mengenai kegiatan tersebut.

Dia mengatakan bahawa premis berlesen telah beroperasi sejak Mac dan pihaknya memperoleh bekalan minyak masak dari pengeluar dan pembungkus di sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Perak dan Pahang.

Pemborong dipercayai membekalkan minyak masak bersubsidi kepada syarikat yang tidak berlesen di Johor Baru, Johor.

“Ia telah menjual sekitar 1.6 juta kilogram minyak masak dengan nilai subsidi berjumlah RM960,000 sejak April,” katanya kepada wartawan pada sidang media yang diadakan di kedai KPDNHEP untuk pameran di sini hari ini.

Dia mengatakan KPDNHEP telah merakam pernyataan daripada pemilik tempatan premis borong berusia 40 tahun dan merampas dokumen berkaitan untuk siasatan lanjut.

Nurul Syarina berkata minyak masak bersubsidi juga dipercayai telah dieksport yang menyebabkan kekurangan bekalan di pasaran tempatan.

Dia menambahkan, kes itu sedang disiasat di bawah Peraturan 9 (2) Peraturan Pengawalan Bekalan 1974 untuk membekalkan barang terkawal, yaitu minyak goreng kepada pihak yang tidak berlesen.

KPDNHEP akan memantau dan melakukan pemeriksaan di semua jaringan pengedaran minyak masak untuk memastikan bekalannya tidak terganggu di pasar dan untuk mencegah penyalahgunaan minyak masak bersubsidi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *