Kementerian Kewangan: Kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk menjual harta tanah lapangan terbang, MAHB hanya mempunyai sewa untuk lapangan terbang Subang hingga 2067 | PressCliff

MAHB menjalin hubungan dengan firma Turki untuk rancangan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah |  Surat Bahasa Melayu


Kementerian Kewangan hari ini menjelaskan bahawa Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) masih mempunyai pajakan untuk LTSAAS selama 60 tahun lagi, hingga tahun 2067. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk menjual harta tanah lapangan terbang di negara ini kerana ia adalah aset strategik nasional, kata Kementerian Kewangan hari ini.

Ini menolak dakwaan bahawa Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang (LTSAAS) dijual kepada pihak lain.

“Kementerian Kewangan ingin memberitahu bahwa Pemerintah tidak memiliki rencana untuk menjual harta tanah bandara di Malaysia, termasuk LTSAAS, kepada pihak mana pun. Harta tanah lapangan terbang dianggap aset strategik Kerajaan, ”katanya dalam satu kenyataan.

Ia menjelaskan bahawa Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) – pengendali lapangan terbang terbesar di negara ini – masih mempunyai pajakan untuk LTSAAS selama 60 tahun lagi, hingga 2067.

Ini juga menjelaskan bahawa MAHB bukan pemilik mana-mana lapangan terbang di negara ini, tetapi hanya menguruskannya berdasarkan perjanjian operasi yang ditandatangani dengan pemerintah pada tahun 2009.

“Setakat ini, MAHB masih menjadi pihak yang bertanggungjawab untuk mengembangkan aset di sekitar LTSAAS. Sebahagian tanah LTSAAS juga telah disewakan oleh MAHB kepada Subang Skypark Sdn Bhd selama 30 tahun (2007-2037), yang meliputi operasi Terminal 3, tempat letak kereta dan hangar, ”tambah kementerian itu.

Ia mengatakan bahawa sebarang usaha untuk memaksimumkan nilai aset LTSAAS tidak akan melibatkan penjualan harta tanahnya.

Ia memberi amaran kepada spekulator agar tidak menyebarkan berita palsu.

Khabar angin mengenai penjualan lapangan terbang itu berpunca dari laporan berita empat hari yang lalu ketika MAHB mengemukakan rancangan komprehensif dan strategik untuk pengembangan jangka panjang LTSAAS kepada pemerintah.

Pengendali lapangan terbang mengatakan, rancangan regenerasi, yang telah diverifikasi melalui penanda aras dan keterlibatan pihak berkepentingan yang luas, dibuat berdasarkan tiga bidang fokus, yakni ekosistem aeroangkasa, penerbangan bisnis, dan lapangan terbang masyarakat bandar.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *