Karung atau simpan? Bersih 2.0 akan mengadakan pilihan raya penarikan balik dengan pengundi sebenar terhadap Ahli Parlimen Tebrau Choong yang melompat kapal | PressCliff

Karung atau simpan?  Bersih 2.0 akan mengadakan pilihan raya penarikan balik dengan pengundi sebenar terhadap Ahli Parlimen Tebrau Choong yang melompat kapal |  Surat Bahasa Melayu


Pengawas pilihan raya menambahkan bahawa setelah ambang tiga persen telah tercapai, dan disahkan oleh mereka sebagai pemilih tulen P158, mereka akan menawarkan untuk menjadi tuan rumah forum dalam talian di mana pemohon dan Steven Choong akan berpeluang memberikan alasan mengapa dia harus dipecat atau dikekalkan. – Gambar oleh Farhan Najib

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Badan pengawas pilihan raya Bersih 2.0 mengumumkan bahawa sasaran pertama mereka dalam kempen “Sack or Keep” yang menyediakan Pemilihan Ingat Simulasi dalam talian (SREL) adalah Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong.

Dalam satu kenyataan hari ini, Bersih 2.0 mengatakan bahawa mereka telah dihubungi oleh PKR Johor atas minat mereka untuk mengambil bahagian dalam SREL, menentang Choong yang telah meninggalkan parti untuk menukar kesetiaannya terhadap Perikatan Nasional (PN).

“Proses SREL akan dilakukan sepenuhnya di platform e-voting selamat kami yang dikembangkan secara khusus oleh rakan teknologi kami, Regov Technologies. Pengundi akan dapat mengambil bahagian dengan selamat dan selesa dari mana sahaja mereka mempunyai akses internet dan telefon bimbit.

“Oleh kerana pemohon memenuhi kriteria kami sebagai pemula untuk petisyen penarikan balik, Bersih 2.0 akan membuat petisyen untuk mereka mengumpulkan sekurang-kurangnya 3 persen tandatangan dalam talian pengundi berdaftar P158 Tebrau mengikut daftar pemilih untuk pilihan raya umum ke-14 terakhir (PRU14) ), ”Kata Bersih 2.0 pada kenyataan mereka.

Pengawas pilihan raya menambahkan bahawa setelah ambang tiga persen telah tercapai, dan disahkan oleh mereka sebagai pengundi tulen P158, mereka akan menawarkan untuk menjadi tuan rumah forum dalam talian di mana pemohon dan Choong akan berpeluang untuk memberi alasan mengapa dia seharusnya dipecat atau dikekalkan.

“Jika MP tidak menerima tawaran ini, kami akan melangkah ke tahap berikutnya dari undi penarikan balik, di mana pemilih Tebrau dapat memilih ‘Ya’ untuk memecat MP atau ‘Tidak’ untuk mempertahankannya.

“Tempoh pengundian adalah 30 hari dan semua pemilih berdaftar P158 Tebrau berhak mendapat satu suara,” kata Bersih 2.0.

Bersih 2.0 menambahkan bahawa untuk penarikan balik untuk dianggap berjaya dalam simulasi ini, pasti ada lebih banyak suara “Ya” daripada suara “Tidak”, dan lebih dari 10 persen pemilih berdaftar telah mengambil bagian dalam latihan ini.

Terdapat 123,033 pengundi untuk Tebrau semasa PRU14 dan Choong memperoleh 64,535 undi untuk majoriti 37,225 pada PKR.

Pada 28 Februari, Choong mengumumkan pemergiannya dari PKR untuk menjadi Ahli Parlimen bebas yang menyokong kerajaan PN Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ingat pilihan raya adalah sistem yang membolehkan pengundi di suatu kawasan membuang wakil rakyat mereka sebelum berakhirnya penggal. Ini adalah sistem yang banyak digunakan di AS, wilayah British Columbia di Kanada, Jepun, Taiwan, Filipina, Switzerland dan Ukraine.

PressCliff telah sebelum ini dilaporkan penganalisis politik mengemukakan idea untuk menarik balik pilihan raya untuk mengimbangi kekuatan yang diberikan oleh pengundi kepada pemimpin terpilih mereka dengan mengembalikan sebahagiannya dengan memberikan mereka kuasa pemecatan.

Pengerusi Bersih 2.0 Thomas Fann telah menjadi salah satu penyokong terbesar untuk memperkenalkan pilihan raya penarikan balik di Malaysia sejak Mac 2020, memandangkan perlu untuk mengelakkan pengulangan kebuntuan politik setelah kejatuhan pentadbiran PH.

Fann sebelum ini mengatakan Bersih 2.0 bekerjasama dengan firma teknologi untuk mengadakan pemilihan ingatan palsu secara dalam talian dan akan mengumumkannya pada 21 Jun.

Dia mengatakan bahawa rancangannya adalah untuk memberi pengundi yang perwakilannya telah menukar kem sejak Februari 2020 sebuah platform di mana mereka dapat menunjukkan mereka setuju atau tidak setuju dengan pilihan baru.

Peserta dalam pemilihan ingatan palsu akan terhad kepada pemilih berdaftar di kawasan tertentu.

Sejak Februari tahun ini, tiga Ahli Parlimen PKR – bekas naib presiden dan Ahli Parlimen Kuala Langat, Datuk Dr Xavier Jayakumar, mantan ketua PKR Sarawak dan Ahli Parlimen Julau, Larry Sng serta Chong telah mengumumkan pemergian mereka dari parti itu dengan alasan mereka bebas dan menyokong PN.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *