Kanada meletakkan militan AS Tiga Per di senarai pengganas, menyebut risiko ekstremisme ganas | PressCliff

Kanada meletakkan militan AS Tiga Per di senarai pengganas, menyebut risiko ekstremisme ganas |  Surat Bahasa Melayu


Seorang anggota milisi dengan perisai badan dan tampalan tentera tiga peratus berdiri di Stone Mountain ketika pelbagai kumpulan militia mengadakan demonstrasi di Stone Mountain, Georgia, AS, 15 Ogos 2020. – Gambar Reuters

OTTAWA, 25 Jun – Kanada secara rasmi menamakan kumpulan militan sayap kanan AS Three Per yang berpusat sebagai entiti pengganas hari ini, dengan mengatakan ia menimbulkan “ancaman penting” terhadap keselamatan domestik Kanada.

Awal bulan ini pendakwa raya AS memperoleh dakwaan konspirasi terhadap enam lelaki yang berkaitan dengan pusat Tiga Per, yang terbaru dalam siri tuduhan tersebut yang timbul daripada rusuhan 6 Januari di Capitol AS oleh penyokong bekas Presiden Donald Trump.

Pegawai Kanada menyebut rusuhan 6 Januari dalam senarai mereka. Menteri Keselamatan Awam, Bill Blair mengatakan kumpulan itu mempunyai kehadiran aktif di Kanada dan berminat untuk merekrut anggota polis dan orang yang mempunyai latihan ketenteraan.

“Kami memantau kegiatan mereka di Kanada dengan keprihatinan yang semakin meningkat,” katanya pada sidang akhbar.

Ottawa juga meletakkan aktivis neo-Nazi terkemuka James Mason dan kumpulan Britain Aryan Strikeforce dalam senarai hari ini.

Awal bulan ini, seorang lelaki merempuh traknya ke sebuah keluarga Muslim di kota London, Ontario, membunuh empat dari mereka, dalam apa yang disebut polis sebagai serangan rasis.

“Kejadian baru-baru ini harus menghilangkan keraguan mengenai ancaman serius yang ditimbulkan oleh ekstremisme ganas yang bermotivasi ideologi. … Intoleransi dan kebencian tidak ada tempat dalam masyarakat kita, “kata Blair.

Ditubuhkan pada tahun 2008, pusat-pusat Three Per adalah kumpulan anti-pemerintah yang sangat teratur yang mengambil namanya dari idea bahawa hanya 3 peratus penjajah Amerika yang bersenjata menentang British dalam Revolusi Amerika abad ke-18.

Aset kumpulan ini kini dapat dibekukan oleh bank dan institusi kewangan, dan menjadi kejahatan bagi orang Kanada untuk mengetahui aset yang disenaraikan secara sedar. Sesiapa yang tergolong dalam kumpulan tersebut boleh dihalang memasuki Kanada.

Pada bulan Februari, Kanada menamakan Proud Boys yang paling kanan sebagai entiti pengganas, dengan mengatakan ia berperan sebagai “peranan penting” dalam serangan di Capitol AS. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *