Jumlah mental Covid-19 di Malaysia: Kementerian Kesihatan menerima 122,328 panggilan melalui talian bantuan sejak Januari | PressCliff

Jumlah mental Covid-19 di Malaysia: Kementerian Kesihatan menerima 122,328 panggilan melalui talian bantuan sejak Januari |  Surat Bahasa Melayu


Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah bercakap semasa sidang media hariannya di Covid-19 di Putrajaya 9 Februari 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 25 Jun – 89.4 peratus atau 109.806 yang mengejutkan daripada 122.328 panggilan yang dibuat ke talian hotline bantuan Kementerian Kesihatan sejak tahun bermula adalah permintaan untuk sokongan emosi dan psikologi.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang mendedahkan jumlahnya hari ini menambah bahawa kebanyakan panggilan ke Perkhidmatan Sokongan Psikososial Kesihatan Mental (MHPSS) berkaitan dengan kehilangan pekerjaan dan pendapatan serta masalah keluarga dan perkahwinan.

“Dari 1 Januari 2021 hingga 18 Jun 2021, Talian Bantuan Psikososial menerima 122,328 panggilan.

“Dari jumlah itu, 109.806 panggilan (89.4 peratus) berkaitan erat dengan masalah psikologi yang mempengaruhi dari pelbagai masalah sosial seperti kehilangan sumber pekerjaan dan pendapatan, kehilangan tempat bergantung, pergaduhan antara ahli keluarga, masalah perkahwinan (pertengkaran, perpisahan, perceraian) dan penderaan (emosi dan fizikal), ”katanya dalam satu kenyataan.

Statistik tersebut diterima melalui Talian Bantuan Psikososial yang dibentuk dengan kerjasama Mercy Malaysia, serta talian bantuan agensi kerajaan lain seperti Talian Kasih di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan Talian Penjagaan KSK di bawah Jabatan Pembangunan Islam.

Katanya, pasukan MPHSS di peringkat negeri dan daerah diaktifkan sejak Januari tahun lalu, pada awalnya untuk memberi sokongan emosi kepada pesakit, barisan depan dan keluarga Covid-19 yang kehilangan ahli keluarga akibat penyakit berjangkit.

“Kementerian juga mengadakan sesi webinar kepada masyarakat mengenai topik kesihatan mental yang berkait rapat dengan tekanan semasa pandemi Covid-19. Sesi ini dijalankan oleh psikiatri, pegawai psikologi (klinikal dan kaunseling) dari hospital serta kaunselor dari Perkama International Association, ”tambahnya.

Dia mengatakan bahawa perasaan kegelisahan, kegelisahan dan kesedihan harus diberikan perhatian sebanyak keadaan kesihatan fizikal yang lain sementara pandemi itu mengamuk.

“Perlu diingatkan bahawa kesihatan mental sama pentingnya dengan kesihatan fizikal dan juga pencegahan pada tahap awal dapat membantu,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *