Janda pengusaha perisian John McAfee menyalahkan AS atas kematian | PressCliff

Janda pengusaha perisian John McAfee menyalahkan AS atas kematian |  Surat Bahasa Melayu


Isteri John McAfee, Janice McAfee bercakap kepada media ketika dia meninggalkan penjara Brians 2 di mana suaminya ditemui mati di sel penjara setelah mahkamah tinggi Sepanyol mengizinkan ekstradinya ke AS pada 25 Jun 2021. – Gambar Reuters

SANT ESTEVE SESROVIRES, 25 Jun – Janda pelanduk perisian John McAfee menyalahkan pihak berkuasa AS hari ini atas kematiannya di penjara Sepanyol di mana dia sedang menunggu untuk diekstradisi ke Amerika Syarikat dan mengatakan bahawa dia tidak membunuh diri.

Janice McAfee mengatakan bahawa dia mahukan siasatan menyeluruh mengenai keadaan kematian suaminya, yang berlaku di sel penjara di Barcelona pada hari Rabu dalam apa yang dikatakan pihak berkuasa sebagai bunuh diri.

“Kata-kata terakhirnya kepada saya adalah ‘Saya mencintaimu dan saya akan memanggil anda pada waktu petang’, kata-kata itu bukan kata-kata seseorang yang bunuh diri,” katanya kepada wartawan di luar penjara Brians 2 kawasan Barcelona di mana suaminya ditahan sejak Oktober.

“Saya menyalahkan pihak berkuasa AS atas tragedi ini. Kerana tuduhan bermotif politik terhadapnya, suami saya sekarang sudah mati, ”katanya, sambil menambahkan bahawa dia berencana untuk mengajukan banding terhadap keputusan pengadilan tinggi Sepanyol yang mengizinkan ekstradisi ke Amerika Syarikat atas tuduhan mengelak cukai.

“Saya tidak percaya dia melakukan ini, saya akan mendapat jawapan,” katanya.

Keputusan mahkamah diterbitkan pada hari Rabu beberapa jam sebelum berita kematiannya.

Peguam McAfee, Javier Villalba, mengatakan keluarga itu sedang menunggu hasil autopsi rasmi, tetapi dia akan meminta autopsi kedua, seperti yang diperintahkan oleh keluarga McAfee, yang menurutnya dapat mengambil tindakan undang-undang setelah siasatan mengenai kematian itu selesai. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *