Categories: GlobalNews

Israel meneruskan keperluan topeng dalaman di tengah lonjakan virus | PressCliff


Kementerian kesihatan Israel menerapkan semula syarat untuk memakai topeng di tempat umum tertutup. – Gambar Reuters

TEL AVIV, 25 Jun – Kementerian kesihatan Israel mengenakan syarat pada hari Jumaat untuk memakai topeng di tempat awam tertutup berikutan peningkatan kes Covid sejak jatuh 10 hari yang lalu.

Lonjakan jangkitan baru adalah tamparan bagi negara yang telah membanggakan salah satu pelayaran vaksin paling berjaya di dunia.

Ketua pasukan penanggulangan pandemi Israel, Nachman Ash, mengatakan kepada radio awam bahawa syarat itu berlaku setelah empat hari lebih dari 100 kes baru sehari, dengan 227 kes disahkan pada hari Khamis.

“Kami melihat berlipat ganda setiap beberapa hari,” kata Ash. “Perkara lain yang membimbangkan ialah jangkitan merebak. Sekiranya kita mempunyai dua bandar di mana sebilangan besar jangkitan, kita mempunyai lebih banyak bandar di mana jumlahnya meningkat dan masyarakat di mana kes-kes itu meningkat. “

Ash mengatakan kenaikan kes itu mungkin disebabkan oleh varian Delta yang sangat berjangkit yang pertama kali dilihat di India.

Menerapkan semula syarat topeng adalah kemunduran bagi Israel, segera setelah dicabut pada 15 Jun setelah kempen vaksinasi berjaya.

Sebanyak 5.2 juta orang telah menerima kedua-dua dos vaksin Pfizer-BioNTech, setelah Israel memperoleh berjuta-juta dos.

Ash mengatakan walaupun terdapat peningkatan jumlah kes positif, dia belum melihat peningkatan yang sama di hospital atau kematian.

“Sudah jelas itu faktor masa, tidak cukup masa berlalu,” kata Ash. “Tetapi kami berharap vaksin akan melindungi kami dari kenaikan rawat inap dan kes-kes yang sukar.”

Kementerian kesihatan menggesa orang Israel memakai topeng di tempat luar yang sesak, termasuk di acara kebanggaan yang dijadualkan pada hujung minggu ini.

Perarakan kebanggaan yang dijadualkan pada petang Jumaat di Tel Aviv dijangka menarik puluhan ribu orang. Acara ini disambung semula setelah ditangguhkan tahun lalu kerana virus.

Pada hari Rabu, Israel telah menangguhkan rancangan untuk membenarkan kemasukan pelancong yang diperbaharui dan mengatakan bahawa ia dapat mengambil langkah lain untuk mengatasi penyebaran varian Delta.

Perdana Menteri Naftali Bennett memberi amaran pada Selasa tentang “wabah baru” coronavirus di Israel setelah meningkatnya jangkitan yang dia katakan kemungkinan disebabkan pelancong kembali yang membawa varian tersebut. – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Apple iPhone SE seterusnya mungkin adalah iPhone 14 berlencana semula

KUALA LUMPUR, 28 Feb ― Awal tahun ini, khabar angin mengatakan Apple membatalkan rancangan mereka…

3 weeks ago

Menteri Luar Mesir melawat Syria buat kali pertama sejak perang

BEIRUT, 27 Feb — Menteri luar Mesir tiba di Damsyik hari ini, lawatan pertama seorang…

3 weeks ago

TikTok menuduh EU menyembunyikannya berhubung larangan telefon kakitangan

BRUSSELS, 24 Feb — TikTok menuduh Suruhanjaya Eropah hari ini gagal berunding dengannya berhubung keputusan…

3 weeks ago

Permainan dihidupkan: Sony memasuki semula pergaduhan set kepala VR

PARIS, 24 Feb — Gergasi teknologi pengguna Sony melancarkan set kepala realiti maya (VR) untuk…

3 weeks ago

Facebook, Instagram melancarkan langganan berbayar di Australia, New Zealand

SYDNEY, 24 Feb — Facebook dan Instagram memulakan pelancaran perkhidmatan pengesahan berbayar pertama mereka selama…

3 weeks ago

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

9 months ago