Hotel Orchard Singapura ditangguhkan kerana sambutan ulang tahun 11 orang; 117 orang didenda kerana melanggar peraturan di taman, pantai | PressCliff

Hotel Orchard Singapura ditangguhkan kerana sambutan ulang tahun 11 orang;  117 orang didenda kerana melanggar peraturan di taman, pantai |  Surat Bahasa Melayu


Orchard Hotel telah diperintahkan untuk menghentikan operasinya selama 30 hari dan didenda S $ 1,000 kerana membenarkan 11 orang berkumpul di sebuah bilik untuk perayaan ulang tahun. – Gambar Peta Google melalui HARI INI

SINGAPURA, 25 Jun – Hotel Orchard diperintahkan untuk menghentikan operasinya selama 30 hari setelah pihak berkuasa mendapati bahawa ia membenarkan 11 orang berkumpul di sebuah bilik untuk sambutan ulang tahun pada bulan Februari.

Dalam tempoh ini, peraturan pengurusan selamat Covid-19 hanya membenarkan perhimpunan sehingga lapan.

Hotel yang terletak di kawasan membeli-belah tidak akan dibenarkan membuat tempahan bilik baru dari hari Jumaat (25 Jun) hingga 24 Julai, kata Kementerian Kelestarian dan Alam Sekitar (MSE) dalam satu kenyataan pada hari Jumaat.

Namun, pihaknya mungkin terus memenuhi pemesanan yang ada sebelum perintah penangguhan, tambah kementerian itu.

Orchard Hotel juga didenda S $ 1,000 (RM3,100) kerana kesalahan itu pada 6 Februari.

Siasatan terhadap individu yang terlibat dalam kejadian itu sedang dijalankan dan tindakan penguatkuasaan dapat diambil terhadap mereka, kata MSE.

MSE dalam siarannya juga mengatakan bahawa Lembaga Pelancongan Singapura akan terus melakukan pemeriksaan berkala di hotel dan mengambil tindakan penguatkuasaan yang ketat terhadap pelanggaran yang dilakukan oleh hotel atau tetamunya.

117 taman, pendatang pantai didenda

Secara berasingan, 117 orang telah didenda di taman-taman awam dan pantai sejak permulaan tempoh Fasa 3 (Peringatan Tinggi) yang bermula Isnin lalu, kata MSE.

Kesalahan mereka termasuk tidak memakai topeng ketika melakukan latihan berat dan berkumpul dalam kumpulan yang lebih besar dari lima.

Sebagai tambahan kepada 117 individu yang dikenakan denda, 1.800 nasihat juga diberikan kepada mereka yang didapati melanggar peraturan Covid-19 di taman dan pantai yang diuruskan oleh Lembaga Taman Negara.

Pelaku individu kali pertama menghadapi denda komposisi sebanyak S $ 300 sementara pesalah berulang akan menghadapi denda yang lebih tinggi, atau pendakwaan di mahkamah untuk kes-kes yang teruk.

Pengendali yang melanggar langkah-langkah ini – termasuk menetapkan jarak aman 1m antara kumpulan pengunjung – menghadapi penutupan walaupun itu adalah kesalahan pertama mereka. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *