Hong Seng Disatukan untuk menyewa tanah, untuk melabur RM1.5b dalam loji getah butilena nitril | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR 25 Jun – Anak syarikat milik penuh Hong Seng Consolidated Bhd, Hong Seng Industries Sdn Bhd (HSI) telah membuat perjanjian dengan Lembaga Pelaksana Koridor Utara (NCIA) untuk menyewakan tanah industri yang terletak di Kota Getah Kedah (KRC), Padang Terap, Kedah dengan harga RM44.69 juta.

“Perjanjian itu akan membolehkan syarikat menyewa 503.31 hektar tanah perindustrian di KRC untuk jangka masa 60 tahun, dengan pilihan untuk memperbaharui selama 30 tahun lagi,” kata Hong Seng dalam pengajuan kepada Bursa Malaysia hari ini.

“HSI mahu membina dan mengoperasikan kilang pembuatan lateks butilena butil (NBL) dengan kapasiti terancang 480 kilo-tan setahun,” katanya.

Pengarah Urusan kumpulan Hong Seng, Datuk Teoh Hai Hin berkata, syarikat telah memperuntukkan sejumlah pelaburan sebanyak RM1.5 bilion untuk pengembangan perniagaannya di KRC dalam tempoh lima tahun akan datang dari tahun 2022 dan seterusnya.

“Ia diharapkan dapat menarik pelaburan swasta sebanyak RM5 bilion dan mewujudkan 2.600 peluang pekerjaan baru di wilayah utara,” katanya dalam satu kenyataan terpisah hari ini.

Kumpulan ini baru-baru ini mempelbagaikan perniagaan pembuatan sarung tangan menerusi Hong Seng Gloves Sdn Bhd, yang sedang menubuhkan enam unit getah butilena butilena, bekas pengeluaran sarung tangan dua kali ganda dengan sistem sokongan utiliti di Sungai Petani, Kedah, dan kumpulan menjangka memulakan perniagaan pembuatan sarung tangan pada suku ketiga 2021.

Hong Seng mengatakan bahawa penyewaan akan dibiayai melalui gabungan dana yang dihasilkan secara dalaman, pinjaman bank, hasil yang diterima dari pelaksanaan, dan penukaran sekuriti yang boleh ditukar syarikat atau latihan penggalangan dana masa depan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *