Hampir 110,000 menerima covid jab pertama kerana vaksinasi semakin meningkat di Sibu | PressCliff

Hampir 110,000 menerima covid jab pertama kerana vaksinasi semakin meningkat di Sibu |  Surat Bahasa Melayu


Pandangan umum mengenai pusat vaksinasi di Stadium Tertutup Sibu 19 April 2021. – Borneo Post Pic

SIBU, 25 Jun – Seramai 109,884 orang di sini telah menerima dos vaksin pertama mereka pada hari Rabu ketika Bahagian Sibu berusaha keras untuk melaksanakan program vaksinasi Covid-19.

Penyelaras Jawatankuasa Pengurusan Bencana Bahagian Sibu (SDDMC) Dr Annuar Rapaee mengatakan pada hari itu sahaja, 7,008 orang telah diberi vaksin dan angka ini melebihi sasaran harian panitia iaitu 4,776 orang untuk bulan Jun.

“Sebanyak 5.728 orang diberi vaksin di kabupaten Sibu, 760 di Selangau dan 520 di Kanowit. Ini bermaksud bahawa Sibu siap ke tahap yang lain iaitu memberi vaksin kepada 5,000 orang setiap hari pada bulan Julai dan 8,000 orang pada bulan Ogos, ”katanya dalam catatan terbaru di laman Facebooknya.

Adun Nangka itu mengatakan, 2.020 orang dari 31 rumah panjang di kawasan itu telah divaksin oleh pasukan vaksin bergerak dalam tempoh empat hari yang berakhir semalam, sementara latihan serupa tidak dapat dilakukan di tiga rumah panjang lain yang masih dalam kawalan pergerakan yang dipertingkatkan pesanan (EMCO).

“Kami juga merancang untuk memvaksinasi anggota jawatankuasa masjid, surau, gereja dan kuil tidak lama lagi di Dewan Lakis Masjid An Nur yang dikendalikan oleh Infantri Briged Kesembilan bersama dengan pusat perkhidmatan kami, Lembaga Amanah Kebajikan Islam Sibu dan Masjid An Nur,” katanya. kata.

Dr Annuar mengatakan program vaksinasi oleh pasukan bergerak di daerah Selangau dan Kanowit hampir selesai dan mereka akan dipanggil untuk membantu dan mempercepat lagi pelaksanaan vaksinasi di daerah Sibu hingga akhir bulan Ogos seperti yang dijadualkan.

Sementara itu, ketua SDDMC Wong Hie Sieng dalam satu kenyataan lewat semalam mengatakan tidak akan ada vaksinasi berjalan kaki di semua pusat vaksinasi di Sibu.

Tidak ada alasan yang diberikan tetapi dipercayai bahawa ia untuk mengelakkan pusat-pusat itu dipenuhi oleh orang ramai.

Hanya mereka yang mempunyai janji temu melalui aplikasi MySejahtera atau panggilan telefon dari agensi kerajaan yang boleh datang ke pusat-pusat tersebut. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *