Categories: MalaysiaNews

GOF merampas barang seludup bernilai lebih RM2 juta di sempadan Malaysia-Thailand | PressCliff


Pegawai komando Batalion 7 Gt Supt Azhari Nusi berkata dalam tempoh tersebut, sebanyak 40 individu ditangkap dan 26 kenderaan disita. – Gambar AFP

KOTA BARU, 25 Jun – Hanya dalam sembilan hari dari operasi Ops Benteng mereka di Sempadan Malaysia-Thailand, Batalion ke-7 Pasukan Gerakan Am (GOF) berjaya merampas pelbagai barang bernilai lebih dari RM2 juta dalam 45 kes.

Pegawai komandannya Supt Azhari Nusi mengatakan dalam tempoh tersebut, sebanyak 40 individu ditangkap dan 26 kenderaan disita.

“Kami mendapati bahawa dalam tempoh perintah kawalan pergerakan, kegiatan penyeludupan di sempadan Malaysia-Thailand masih berleluasa walaupun kawalannya lebih ketat (oleh pihak berkuasa),” katanya ketika dihubungi hari ini.

Semalam sahaja, dia mengatakan polis menggagalkan dua cubaan penyeludupan di pangkalan haram Pok Mat dan Pok Kob dan merampas barang bersubsidi dan sebuah kenderaan bernilai hampir RM30,000.

Dalam serbuan pertama jam 4.30 petang di pangkalan haram Pok Kob dekat Pengkalan Kubor, Tumpat, polis merampas 144 bungkus gula dan 170 bungkus minyak masak bernilai RM1,083 dan Perodua Gen 2 bernilai RM10,000, yang tertinggal oleh suspek yang melarikan diri ke Thailand menggunakan bot.

Sementara itu, semasa serbuan kedua di pangkalan haram Pok Mat dekat Rantau Panjang, polis merampas 1.360 bungkus minyak masak dan 500 bungkus tepung bernilai RM6,940, setelah mereka menemui sekumpulan lelaki yang memasukkan kotak ke dalam kapal.

Azhari berkata, semua barang akan diserahkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 21, Akta Kawalan Bekalan 1961. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

3 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

3 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

3 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

3 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

3 months ago