GOF merampas barang seludup bernilai lebih RM2 juta di sempadan Malaysia-Thailand | PressCliff

GOF merampas barang seludup bernilai lebih RM2 juta di sempadan Malaysia-Thailand |  Surat Bahasa Melayu


Pegawai komando Batalion 7 Gt Supt Azhari Nusi berkata dalam tempoh tersebut, sebanyak 40 individu ditangkap dan 26 kenderaan disita. – Gambar AFP

KOTA BARU, 25 Jun – Hanya dalam sembilan hari dari operasi Ops Benteng mereka di Sempadan Malaysia-Thailand, Batalion ke-7 Pasukan Gerakan Am (GOF) berjaya merampas pelbagai barang bernilai lebih dari RM2 juta dalam 45 kes.

Pegawai komandannya Supt Azhari Nusi mengatakan dalam tempoh tersebut, sebanyak 40 individu ditangkap dan 26 kenderaan disita.

“Kami mendapati bahawa dalam tempoh perintah kawalan pergerakan, kegiatan penyeludupan di sempadan Malaysia-Thailand masih berleluasa walaupun kawalannya lebih ketat (oleh pihak berkuasa),” katanya ketika dihubungi hari ini.

Semalam sahaja, dia mengatakan polis menggagalkan dua cubaan penyeludupan di pangkalan haram Pok Mat dan Pok Kob dan merampas barang bersubsidi dan sebuah kenderaan bernilai hampir RM30,000.

Dalam serbuan pertama jam 4.30 petang di pangkalan haram Pok Kob dekat Pengkalan Kubor, Tumpat, polis merampas 144 bungkus gula dan 170 bungkus minyak masak bernilai RM1,083 dan Perodua Gen 2 bernilai RM10,000, yang tertinggal oleh suspek yang melarikan diri ke Thailand menggunakan bot.

Sementara itu, semasa serbuan kedua di pangkalan haram Pok Mat dekat Rantau Panjang, polis merampas 1.360 bungkus minyak masak dan 500 bungkus tepung bernilai RM6,940, setelah mereka menemui sekumpulan lelaki yang memasukkan kotak ke dalam kapal.

Azhari berkata, semua barang akan diserahkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 21, Akta Kawalan Bekalan 1961. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *