FBI: Lelaki yang dikehendaki di AS kerana rogol kanak-kanak ditangkap di Kepong | PressCliff

FBI: Lelaki yang dikehendaki di AS kerana rogol kanak-kanak ditangkap di Kepong |  Surat Bahasa Melayu


Dalam satu kenyataan, bahagian FBI di Seattle mengatakan bahawa buronan berusia 38 tahun, Scott Barry Uchida, ditangkap ‘tanpa insiden’ oleh polis tempatan di Kepong pada 21 April, dan sejak itu dihantar pulang. – Gambar iStock.com melalui AFP

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Seorang lelaki yang dikehendaki di AS kerana pelbagai jenayah seksual yang melibatkan kanak-kanak bawah umur telah ditangkap di Malaysia, setelah ditempatkan di Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) AS.

Dalam satu kenyataan, bahagian FBI di Seattle mengatakan bahawa buronan berusia 38 tahun, Scott Barry Uchida, ditangkap “tanpa insiden” oleh polis tempatan di Kepong di sini pada 21 April, dan sejak itu dideportasi.

“Uchida dicari untuk pemerkosaan darjah kedua, pemerkosaan darjah kedua kanak-kanak, yang mempromosikan penderaan seksual komersial terhadap anak di bawah umur, dan pemerkosaan kanak-kanak tahap ketiga di King County,” baca pernyataan itu.

Menurut Seattle FBI, dokumen pengadilan mendakwa bahawa pada bulan Januari 2018, Departemen Kepolisian Kirkland telah membuka penyiasatan terhadap “eksploitasi seksual komersial, pemerkosaan dan pemenjaraan yang tidak sah” terhadap tiga mangsa remaja antara tahun 2015 dan Januari 2018.

Salah seorang mangsa, berusia 15 tahun, telah melaporkan kepada pegawai sumber sekolah Jabatan Polis Kirkland bahawa dua lelaki telah merogolnya, memaksanya melakukan pekerjaan seks, dan membuatnya merekrut orang lain.

Uchida, yang bertekad untuk menjadi salah seorang lelaki, didakwa menemui mangsa melalui aplikasi media sosial meetme.com ketika dia baru berusia 12 tahun, dan membawanya ke sebuah pangsapuri Seattle di mana dia mengancam keganasan terhadapnya dan ahli keluarganya, dan menahan dia menentang kehendaknya.

Pada bulan Mac 2021, Jabatan Polis Kirkland meminta bantuan FBI Seattle dalam mencari Uchida, yang dianggap telah melarikan diri dari negara itu.

FBI Seattle mengucapkan terima kasih kepada polis Malaysia, Jabatan Imigresen dan Kedutaan Besar AS di Kuala Lumpur kerana menyelaraskan penghantaran Uchida ke AS supaya dia dapat menghadapi tuduhannya di King County.

“Berkat perkongsian antarabangsa yang berjaya dan jangkauan global FBI, pelarian dari keadilan dapat menemukan beberapa tempat untuk bersembunyi,” kata Donald M. Voiret, ejen khas FBI yang bertugas mencari Uchida.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *