Di Kuala Lumpur, mahkamah mendenda pegawai imigresen RM35,000 kerana gagal melaporkan rasuah | PressCliff

Di Kuala Lumpur, mahkamah mendenda pegawai imigresen RM35,000 kerana gagal melaporkan rasuah |  Surat Bahasa Melayu


Hakim Izralizam Sanusi menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhamad Solihan Johari, 37, setelah dia mengaku bersalah atas tuduhan itu. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Seorang pegawai imigresen didenda RM35,000 penjara tiga bulan penjara oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana gagal melaporkan rasuah berjumlah RM21,000 kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), tiga tahun lalu.

Hakim Izralizam Sanusi menjatuhkan hukuman itu terhadap Muhamad Solihan Johari, 37, setelah dia mengaku bersalah atas tuduhan itu.

Mengikut pertuduhan, Muhamad Solihan telah menerima suapan berjumlah RM21,000 daripada seorang peniaga berusia 44 tahun melalui akaun bank seorang wanita, ketika bekerja di pejabat Jabatan Imigresen di Bangunan AMC di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) , Sepang.

Wang itu adalah dorongan untuk membantu dalam memproses dokumen perjalanan untuk orang asing termasuk visa, pas dan permit dari Jabatan Imigresen.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di cawangan Maybank di Taman Connaught, Cheras antara 14 Februari dan 25 Mei 2018, di bawah Seksyen 25 (1) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 25 (2) akta yang sama yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Tertuduh membayar denda tersebut.

Terdahulu, Mohamad Solihan, yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman ringan dan mengatakan bahawa dia menyesal atas perbuatan itu, sementara timbalan pendakwa raya Wan Shaharudin Wan Ladin mencadangkan denda antara RM25,000 hingga RM40,000 kerana tertuduh telah mengaku bersalah pada hari dia didakwa.

Di Negri Sembilan, dua pegawai imigresen yang ditahan di bawah Ops Selat mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Seremban hari ini atas tuduhan rasuah.

Mengikut pertuduhan, Mohamad Izhmi Mohamad Noor, 35, ketika bekerja di pejabat Jabatan Imigresen di KLIA2 telah menerima RM10,000 daripada seorang individu yang mempunyai hubungan rasmi dengannya, di sebuah gerai di Kampung Jijan, Nilai, pada Oktober tahun lalu .

Sementara itu, Muhammad Ali Mohammed Redzwa, 27, yang bekerja di Jabatan Imigresen di KLIA, didakwa dengan empat tuduhan menerima rasuah berjumlah RM5,500 melalui empat transaksi akaun bank pihak ketiga.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Maybank dan Maybank Islamic Banking Berhad, cawangan Nilai, antara 30 Disember 2017 dan 1 Disember 2019.

Kedua-duanya dituduh di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Hakim Datin Surita Budin membenarkan jaminan RM10,000 untuk Mohamad Izhmi dan RM20,000 untuk Muhammad Ali dan menetapkan 23 Ogos untuk sebutan semula kes. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *