Di Kuala Lumpur, dua bersaudara mengaku tidak bersalah membuat tuntutan palsu melebihi RM1.5 juta untuk membekalkan minyak masak | PressCliff

Di Kuala Lumpur, dua bersaudara mengaku tidak bersalah membuat tuntutan palsu melebihi RM1.5 juta untuk membekalkan minyak masak |  Surat Bahasa Melayu


Datuk Mohd Farid Mohamad Ali, 42, dan adiknya, Mohd Fadhil Mohamad Ali, 38, mengaku tidak bersalah setelah semua pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Izralizam Sanusi. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 25 Jun – Dua bersaudara, yang merupakan pemilik syarikat pembungkusan minyak masak bersubsidi, diadili di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas 52 pertuduhan berkaitan dengan tuntutan palsu untuk membekalkan minyak masak kepada syarikat runcit berjumlah lebih dari RM1. 5 juta dua tahun lalu.

Datuk Mohd Farid Mohamad Ali, 42, dan adiknya, Mohd Fadhil Mohamad Ali, 38, mengaku tidak bersalah setelah semua pertuduhan dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Izralizam Sanusi.

Mengikut pertuduhan pertama hingga ke-52, Mohd Farid dituduh memberikan dokumen, iaitu penyataan tuntutan pembayaran bantuan kewangan kepada kilang kilang / pembungkusan minyak masak sawit tulen yang mengandungi perincian bahan palsu untuk tempoh antara Januari 2019 hingga Mac 2020 berjumlah berjumlah RM1,596,341.40, kepada tiga pekerja Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Tuntutan tersebut mengandungi perincian bahan palsu, iaitu maklumat mengenai penjualan minyak goreng kepada syarikat runcit, walaupun tertuduh tahu penjualan itu sebenarnya tidak dilakukan.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di pejabat Bahagian Subsidi dan Bekalan, Cawangan Analisis Perakaunan Industri, Bahagian Perdagangan Dalam Negeri, KPDNHEP, Putrajaya, antara Januari 2019 dan Mac 2020.

Tuduhan itu dijatuhkan di bawah Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta yang sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali jumlahnya atau nilai butiran material yang salah atau mengelirukan, dan jika barang-barang material itu boleh dinilai atau berupa wang, atau RM10,000 atau yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Mohd Fadhil didakwa dengan 52 tuduhan bersubahat dengan Mohd Farid untuk melakukan kesalahan yang sama pada masa dan tempat yang sama di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009 yang dibaca bersama dengan Seksyen 28 (1) (c) akta yang sama, yang membawa hukuman yang sama jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Mohd Farid juga mengaku tidak bersalah atas 52 pertuduhan pilihan berhubung kesalahan yang sama yang dituduh telah dilakukan dengan niat agar dokumen palsu itu digunakan untuk penipuan, di bawah Seksyen 468 Kanun Keseksaan, yang membawa maksimum tujuh tahun penjara dan denda jika sabit kesalahan.

Mohd Fadhil juga mengaku tidak bersalah atas 52 tuduhan pilihan kerana bersubahat dengan Mohd Farid untuk melakukan kesalahan yang sama di bawah seksyen yang sama.

Sementara itu, Mohd Farid juga mengaku tidak bersalah atas tuduhan menerima wang berjumlah RM192,433.20 dari akaun Bank Hong Leong milik KPDNHEP, yang merupakan hasil aktiviti haram, ke dalam akaun Bank Islam milik Syarikat Temasek Growth Sdn Bhd, di mana dia adalah pengawal akaun syarikat.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Bank Islam Malaysia Berhad, cawangan Menara Bank Islam Kuala Lumpur antara 19 Mac dan 19 Okt 2019 menurut subseksyen 4 (1) (b) Anti Pencucian Wang, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil daripada Akta Aktiviti Tidak Sah (AMLATFPUAA) 2001 dibaca bersama subseksyen 87 (1) dan boleh dihukum di bawah subseksyen 4 (1) akta yang sama.

Subseksyen tersebut memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti haram pada masa kesalahan itu dilakukan, atau RM5 juta, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Rasyidah Murni Azmi dan Maziah Mohaide sementara kedua-dua tertuduh diwakili peguam Muhammad Nor Izzat Nordin dan Keshwinder Singh.

Mahkamah membenarkan Mohd Farid diikat jamin RM150,000 untuk semua pertuduhan dan Mohd Fadhil diikat jamin RM100,000, masing-masing dengan seorang penjamin serta syarat tambahan agar pasport mereka diserahkan kepada mahkamah dan mereka mesti melapor ke pejabat SPRM sebulan sekali sehingga kes selesai.

Mahkamah menetapkan 1 September untuk sebutan semula kes. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *