Data kementerian kesihatan Switzerland menunjukkan orang yang diberi vaksin jarang terkena Covid-19 | PressCliff

Data kementerian kesihatan Switzerland menunjukkan orang yang diberi vaksin jarang terkena Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Penumpang memakai topeng pelindung ketika mereka meninggalkan trem pengendali pengangkutan awam Verkehrsbetriebe Zurich (VBZ), ketika wabak penyakit coronavirus (Covid-19) berlanjutan, di Zurich, Switzerland 6 Julai 2020. – Gambar Reuters

ZURICH, 25 Jun – Langkah Switzerland untuk membenarkan acara awam besar dengan 10,000 orang lebih dari hari Sabtu datang ketika data pemerintah menunjukkan bahawa vaksin membantu mengawal jangkitan baru yang kebanyakannya menyerang orang yang tetap tidak dilindungi.

Hanya 209 dari 180,000 jangkitan baru yang direkodkan di Switzerland antara 27 Januari dan 21 Jun pada orang yang diberi vaksin sepenuhnya dengan tembakan dari Moderna atau Pfizer dan BioNTech Jerman, menurut data Kementerian Kesihatan Persekutuan Switzerland yang diberikan kepada Reuters pada hari Khamis.

Kementerian itu mengatakan sebilangan besar kes-kes penembusan yang disebut ini – jangkitan pada orang yang diberi vaksin sepenuhnya – yang dikaji menggunakan penjujukan genetik melibatkan varian Alpha, yang pertama kali direkodkan di Britain dan yang mula menyebar di Switzerland sekitar tahun baru.

Hanya satu jangkitan terobosan telah dilaporkan untuk varian Delta yang lebih menular, pertama kali didokumentasikan di India dan sekarang menimbulkan kebimbangan di seluruh dunia kerana cepat menjadi varian dominan.

“Saat ini tidak ada bukti bahwa varian Delta membawa lebih banyak penembusan vaksin daripada Alpha,” kata jurucakap Kementerian Kesihatan.

Namun ada data yang muncul, dan kadang-kadang bertentangan, mengenai ancaman varian Delta.

Satu kajian, dari Scotland, menunjukkan varian Delta boleh menggandakan risiko dimasukkan ke hospital.

Dalam vaksin lain, vaksin Pfizer dan AstraZeneca dinilai berkesan terhadap varian tersebut, sementara itu yang lain dari kumpulan UK dan India menyimpulkan pertumbuhan pesat Delta “kemungkinan besar dijelaskan oleh kombinasi peningkatan penularan dan penghindaran imun” termasuk pelarian vaksin.

England, yang telah menunda pembukaan semula sepenuhnya kerana kes meningkat walaupun kadar vaksinasi tinggi, telah mengurangkan jurang yang disarankan antara tembakan Covid-19 pertama dan kedua hingga lapan minggu dari 12 untuk beberapa kumpulan penduduk, kerana varian dan data Delta yang cepat tersebar menunjukkan perlindungan jauh lebih tinggi selepas dos kedua.

Di Switzerland, 2.6 juta daripada 8.6 juta penduduknya telah menerima dua dos vaksin mRNA dari Moderna dan Pfizer, satu-satunya dua yang terdapat di negara ini.

1.5 juta lagi telah menerima satu tembakan dan sedang menunggu penggalak. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *