Crews runtuhan runtuhan kondominium Florida yang runtuh, 99 tidak dijumpai | PressCliff

Crews runtuhan runtuhan kondominium Florida yang runtuh, 99 tidak dijumpai |  Surat Bahasa Melayu


Anggota kru kecemasan mencari penduduk yang hilang di sebuah bangunan yang runtuh sebahagiannya di Surfside, berhampiran Miami Beach, Florida, AS, 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

SURFSIDE, 25 Jun – Pasukan penyelamat awal hari ini menyapu runtuhan blok pangsapuri di tepi laut berhampiran Miami Beach yang sebahagiannya runtuh, membunuh sekurang-kurangnya satu orang dan menyebabkan 99 yang lain tidak dijumpai di tengah-tengah ketakutan akan jumlah kematian yang jauh lebih tinggi.

Sebilangan penduduk yang tidak diketahui dikhuatiri tertidur di bangunan 12 tingkat, di bandar Surfside, ketika keruntuhan pada awal pagi semalam mengurangkan sebahagian besarnya menjadi timbunan puing-puing, memaparkan bahagian dalaman pangsapuri yang kotor.

“Satu sisi bangunan jatuh sepenuhnya. Itu sudah tidak ada lagi, ”kata Nicolas Fernandez, 29, seorang penduduk Argentina di Miami yang belum mendapat kabar dari rakan-rakan yang bermalam di unit keluarganya di bangunan itu.

“Saya tidak tahu mengenai mereka. Saya tidak tahu apakah mereka masih hidup, ”katanya kepada AFP.

Pihak berkuasa mengatakan bahawa mereka masih tanpa berita mengenai 99 orang yang mungkin berada di dalam bangunan ketika sebahagian daripadanya jatuh.

Sejauh ini 102 yang lain telah dipertanggungjawabkan, kata Datuk Bandar Miami-Dade Daniella Levine Cava.

Pasukan mencari dan menyelamat dengan anjing penghidap siap bekerja semalam, kata Levine Cava. “Seiring hari berakhir, hari mereka tidak,” katanya pada sidang akhbar malam, yang terakhir hingga Jumaat pagi.

Pada waktu awal Jumaat, Presiden Joe Biden mengisytiharkan darurat, memerintahkan bantuan persekutuan untuk usaha bantuan tempatan.

“Tindakan Presiden memberi wewenang kepada Departemen Keselamatan Dalam Negeri, Agensi Pengurusan Darurat Persekutuan (FEMA), untuk mengkoordinasikan semua upaya bantuan bencana,” kata Gedung Putih dalam satu kenyataan.

Di sebuah pusat komuniti Surfside, saudara-mara orang hilang menangis ketika mereka menunggu berita. Penyewa bangunan yang hancur itu cukup bernasib baik kerana telah ditinggalkan ketika bencana menimpa kehilangan tempat tinggal secara tiba-tiba.

Erick de Moura, 40, kebetulan menghabiskan malam Rabu di rumah teman wanitanya.

“Saya baru saja kembali dan pemandangannya mengejutkan,” katanya. “Terdapat banyak kesakitan. Saya diberkati kerana saya masih hidup. “

Kira-kira 55 pangsapuri terjejas akibat runtuhan, menurut Penolong Ketua Penyelamat Bomba Miami-Dade, Ray Jadallah, yang memberitahu sidang akhbar bahawa perkhidmatan kecemasan tiba di tempat kejadian sekitar jam 1:30 pagi, memindahkan 35 orang dari bangunan itu.

Bangunan ini dihuni oleh gabungan penduduk dan penyewa sepenuh masa dan bermusim, dan para pegawai telah menekankan bahawa tidak jelas berapa banyak orang yang sebenarnya berada di dalam waktu itu.

“Sukar untuk mendapatkannya,” kata Komisioner Miami-Dade County Sally Heyman kepada CNN.

“Anda tidak tahu antara percutian atau perkara lain,” katanya. “Harapannya masih ada, tapi semakin berkurang.”

‘Menyokong berita buruk’

Sebilangan penduduk dapat berjalan menuruni tangga dengan selamat sementara yang lain terpaksa diselamatkan dari balkoni mereka.

Satu kematian disahkan oleh walikota Surfside, Charles Burkett, dan Heyman mengatakan 14 orang yang terselamat telah ditemui dari runtuhan.

“Ini adalah situasi yang sangat tragis, jadi kami berharap yang terbaik dalam hal pemulihan tambahan, tetapi kami bersiap sedia untuk mendapatkan berita buruk hanya dengan kehancuran yang kami lihat,” kata Gabenor Rob DeSantis pada sidang akhbar.

Sebagai harapan surut untuk mencari lebih banyak mangsa yang terselamat, fokusnya adalah pada pemulihan kemungkinan mangsa di tengah runtuhan, dalam operasi besar-besaran yang dibantu oleh drone dan anjing dan melibatkan puluhan unit polis dan anggota bomba.

“Rupa-rupanya ketika bangunan itu runtuh, jadi tidak banyak kekosongan yang mereka dapati atau lihat dari luar,” kata Burkett dalam pertunjukan NBC’s Today.

‘Seperti bom meletup’

Datuk Bandar Surfside mengatakan sebab-sebab keruntuhan masih belum jelas.

“Sepertinya bom meletup, tapi kami yakin bom tidak meletup, jadi itu sesuatu yang lain,” kata Burkett.

Fernandez, penduduk Argentina di Miami, mengatakan bahawa ketika ibunya memanggilnya pada awal pagi untuk mengatakan bahawa bangunan itu runtuh, dia menganggapnya sebagai lelucon – dan menutup telefon.

“Dia memanggil saya lagi dan memberitahu saya: ‘Nico, anda tahu saya tidak akan pernah bergurau mengenai perkara ini. Saya memerlukan anda untuk pergi ke sana. ‘ Kami datang berlari. “

Seorang saksi, Julian Targowski, 25 tahun, menggambarkan bunyi keruntuhan.

“Rasanya seperti bass-y, seperti boom boom, boom boom, semacam itu,” katanya kepada televisyen tempatan WFOR.

“Seperti, satu ton bass pada subwoofer, pada dasarnya, seperti hanya dua dari mereka,” katanya. “Kemudian rakan saya menghantar SMS kepada saya bahawa sebuah bangunan telah meletup.”

Media tempatan mengatakan bahawa rekod menunjukkan blok itu dibina pada tahun 1981 dan mempunyai lebih dari 130 unit di dalamnya.

Heyman memberitahu CNN bahawa bangunan itu telah menjalani kerja-kerja pembinaan di bumbungnya, walaupun dia juga menekankan sebab-sebab keruntuhan itu tidak jelas. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *