China menolak kebimbangan terhadap kebebasan Hong Kong setelah penutupan tabloid | PressCliff

China menolak kebimbangan terhadap kebebasan Hong Kong setelah penutupan tabloid |  Surat Bahasa Melayu


Penunjuk perasaan berkumpul di hadapan kedutaan China di Paris, pada 25 Jun 2021, untuk menyokong Hong Kong Apple Daily, tabloid pro-demokrasi yang terpaksa ditutup di bawah undang-undang keselamatan nasional Hong Kong yang baru. – Gambar AFP

HONG KONG, 25 Jun – Kementerian luar negeri China hari ini menolak komen Presiden AS Joe Biden bahawa penutupan akhbar Apple Daily Hong Kong menandakan penindasan yang semakin meningkat oleh Beijing di bandar semi-autonomi.

Biden mengatakan kemarin Apple Daily kematian adalah “hari yang menyedihkan untuk kebebasan media”. Pegawai asing yang lain juga menyatakan keprihatinan bahawa ia mewakili penyekat kebebasan yang lebih jauh di Hong Kong, pintu masuk perdagangan dan pusat kewangan antarabangsa.

Apple Daily telah menjadi duri di pihak Beijing, mencampurkan wacana pro-demokrasi dengan gosip selebriti dan penyelidikan pihak berkuasa. Ia terpaksa mengakhiri jangka masa 26 tahun setelah pihak berkuasa membekukan dana syarikat.

Penutupannya berikutan pengenaan undang-undang keselamatan nasional ke atas bekas jajahan Britain tahun lalu sebagai tindak balas terhadap protes massa pro-demokrasi pada tahun 2019 – tindakan yang dilihat oleh pengkritik sebagai pengukuhan penguasaan Beijing terhadap bekas jajahan Britain.

Ratusan pembaca setia berbaris di gerai berita di seluruh bandar untuk membeli edisi terakhir.

“Saya harap wartawan dapat tetap setia pada iman mereka dan terus bekerja keras,” kata Tse, 60, bekas pekerja perubatan, ketika dia mengantri untuk mendapatkan kertas.

Biden meminta Beijing berhenti menyasarkan akhbar bebas dan membebaskan wartawan dan eksekutif media yang ditahan.

“Orang-orang di Hong Kong mempunyai hak untuk kebebasan akhbar. Sebaliknya, Beijing menafikan kebebasan asas dan menyerang institusi autonomi dan demokrasi Hong Kong, ”katanya dalam satu kenyataan.

Apple Daily telah menjadi “kubu kewartawanan bebas yang sangat diperlukan di Hong Kong,” katanya.

“Melalui penangkapan, ancaman, dan pemaksaan melalui Undang-Undang Keselamatan Nasional yang menghukum kebebasan bersuara, Beijing telah bersikeras untuk menggunakan kuasanya untuk menekan media bebas dan membungkam pandangan yang tidak setuju,” katanya, bersumpah akan sokongan AS yang berterusan untuk rakyat Hong Kong.

Jurucakap kementerian luar China, Zhao Lijian menolak kritikan itu dalam sidang akhbar di Beijing hari ini.

“Kedudukan pemimpin AS sebenarnya tidak berasas,” kata Zhao.

Pegawai di Hong Kong dan China berulang kali mengatakan bahawa kebebasan media dihormati tetapi tidak mutlak, dan tidak boleh membahayakan keselamatan negara.

Penutupan itu merupakan tamparan paling serius bagi kebebasan media Hong Kong dan berpotensi memusnahkan reputasi bandar raya ini sebagai hab media, kata kumpulan penyokong media.

Ketua hak asasi manusia PBB Michelle Bachelet semalam mengkritik penahanan pemilik Apple Daily Jimmy Lai.

Bercakap kepada upacara pemberitaan pers 2021 Society of Publishers in Asia yang diadakan di Hong Kong, Bachelet mengatakan undang-undang keselamatan negara mendorong wartawan melakukan penapisan diri untuk mengelakkan pertembungan dengan “kesalahan yang dirumuskan secara samar-samar.”

Lai telah dipenjara sejak Disember kerana tunjuk perasaan yang tidak dibenarkan semasa tunjuk perasaan pro-demokrasi pada tahun 2019. Dia menghadapi tiga tuduhan keselamatan negara, termasuk bersekongkol dengan negara asing dan sudah menjalani beberapa hukuman kerana mengambil bahagian dalam demonstrasi yang tidak dibenarkan.

Menteri luar negeri Britain, Dominic Raab meminta China untuk menghormati komitmennya untuk membebaskan media berdasarkan perjanjian dengan Britain mengenai bagaimana Hong Kong akan diperintah setelah kembalinya dari pemerintahan Britain ke China pada tahun 1997.

Sejuta naskhah

Sebagai jangkaan permintaan yang kuat untuk cetakan terakhirnya, Apple Daily mencetak satu juta salinan, atau lebih dari 10 kali lipat dari biasanya. Sebilangan kakitangan Apple Daily meluahkan rasa marah dan kecewa.

“(Setelah) hari ini, tidak ada kebebasan pers di Hong Kong,” kata Dickson Ng, 51, seorang pereka di koran tersebut. “Saya merasa sangat kecewa dan marah.”

Minggu lalu, 500 pegawai menyerbu markas surat khabar itu, menyaring catatan wartawan dan bahan lain.

Lima eksekutif ditangkap, dan dua – ketua editor Ryan Law dan Cheung Kim-hung – didakwa melakukan konspirasi untuk melakukan kolusi dengan negara asing dan menolak jaminan. Pada hari Rabu, seorang kolumnis kertas itu juga ditangkap di bawah undang-undang keselamatan negara. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *