China meletupkan AS kerana sekatan perdagangan ke atas firma Xinjiang | PressCliff

China meletupkan AS kerana sekatan perdagangan ke atas firma Xinjiang |  Surat Bahasa Melayu


Bendera berkibar menjelang sesi pembukaan Persidangan Perundingan Politik Rakyat China (CPPCC) di Tiananmen Square di Beijing, 3 Mac 2015. – Gambar Reuters

BEIJING, 25 Jun – China hari ini menyerang pemerintah AS yang “seperti penyamun” setelah Washington melarang import bahan panel solar dari sebuah syarikat China dan meletakkan sekatan perdagangan kepada empat yang lain kerana didakwa menggunakan kerja paksa di Xinjiang.

Rumah Putih mengatakan dalam satu kenyataan semalam bahawa penggunaan buruh paksa adalah sebahagian daripada usaha sistematik Beijing untuk menindas berjuta-juta etnik Uighur dan minoriti lain di wilayah barat daya.

Washington mengatakan bahawa Hoshine Silicon Industry tidak akan dapat menjual produknya di Amerika Syarikat kerana “petunjuk yang munasabah” mengenai kerja paksa dalam proses pembuatannya.

Jabatan Perdagangan juga mengumumkan bahawa Hoshine dan empat syarikat Xinjiang lain akan dikenakan sekatan ketat terhadap kemampuan mereka untuk memperoleh komoditi, perisian dan teknologi AS.

“Amerika Syarikat percaya bahawa kerja paksa yang disponsori oleh negara di Xinjiang adalah satu penghinaan terhadap martabat manusia dan contoh praktik ekonomi PRC yang tidak adil,” kata Gedung Putih.

China mengecam perintah itu, menyebutnya sebagai “tindakan penyamun yang tidak berbeda dengan merampas harta benda orang lain” yang menimbulkan “kemiskinan paksa dan pengangguran paksa” di kalangan rakyat Xinjiang.

“AS menggunakan hak asasi manusia sebagai kepura-puraan … untuk secara tidak bertanggungjawab menindas pembangunan industri Xinjiang,” kata jurucakap kementerian luar negeri Zhao Lijian pada taklimat rutin pada hari Jumaat.

Zhao mengatakan Amerika Syarikat “mempolitikkan kerjasama ekonomi dan perdagangan yang normal” dan “secara tidak sengaja menindas syarikat China … untuk menahan pembangunan China”.

Wilayah Xinjiang membekalkan hampir separuh polisilikon dunia yang digunakan dalam panel solar.

Empat syarikat lain termasuk dua pengeluar bahan polysilicon – Daqo New Energy dan Xinjiang GCL New Energy Material Technology – ditambah pemproses aluminium Xinjiang East Hope Nonferrous Metals dan Xinjiang Production and Construction Corps milik negara, yang telah mendapat sanksi atas tuduhan buruh paksa dalam pemprosesan kapas.

Seorang pegawai dari Kastam dan Perlindungan Sempadan AS, yang mengeluarkan blok import Hoshine, menganggarkan bahawa Amerika Syarikat mengimport barang dari syarikat bernilai US $ 150 juta (RM623 juta) selama 30 bulan terakhir.

Ditanya apakah tindakan perdagangan AS boleh bertentangan dengan mempromosikan tenaga suria, Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri AS Alejandro Mayorkas mengatakan menghentikan kerja paksa adalah yang pertama.

“Matlamat persekitaran kita tidak akan tercapai di belakang manusia dalam persekitaran kerja paksa,” kata Mayorkas kepada wartawan.

Larangan import Hoshine menyusuli tindakan serupa terhadap pengeluar dan pengguna produk kapas dan tomato dari rantau ini serta produk rambut seperti tenunan.

Amerika Syarikat juga baru-baru ini melarang pengimportan dari sebuah syarikat perikanan China terkemuka, Dalian Ocean, kerana didakwa menggunakan kerja paksa, yang tidak berkaitan dengan Xinjiang. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *