Biden meluluskan pengisytiharan darurat Florida setelah bangunan runtuh | PressCliff

Biden meluluskan pengisytiharan darurat Florida setelah bangunan runtuh |  Surat Bahasa Melayu


Anggota kru kecemasan mencari penduduk yang hilang di sebuah bangunan yang runtuh sebahagiannya di Surfside, berhampiran Miami Beach, Florida 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

WASHINGON, 25 Jun – Presiden AS Joe Biden meluluskan pengisytiharan darurat di negeri Florida dan memerintahkan bantuan persekutuan untuk melengkapkan usaha tindak balas negeri dan tempatan setelah bangunan runtuh di dekat Miami menyebabkan sekurang-kurangnya satu mati dan hampir 100 hilang.

“Tindakan Presiden memberi kuasa kepada Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan (FEMA), untuk mengkoordinasikan semua upaya bantuan bencana,” kata Gedung Putih pada hari Jumaat.

Pasukan penyelamat mengambil banyak runtuhan pada hari Khamis mencari mangsa yang terselamat setelah runtuhnya sebahagian dari menara pangsapuri tepi laut di Surfside dekat Miami.

Pasukan mencari mengesan bunyi hentakan dan bunyi lain tetapi tidak ada suara yang keluar dari gundukan puing-puing beberapa jam selepas sebahagian besar kondominium Champlain Towers South di Surfside, sebuah bandar pulau penghalang di seberang Teluk Biscayne dari bandar itu, runtuh ke tanah, kata pihak berkuasa. .

Apa yang menyebabkan bangunan tinggi berusia 40 tahun itu jatuh ke timbunan dalam beberapa saat tidak diketahui dengan segera, walaupun pegawai tempatan mengatakan bahawa menara 12 tingkat itu sedang dalam proses pembinaan bumbung dan pembaikan lain.

Walikota Miami-Dade County, Daniella Levine Cava memberitahu wartawan pada hari Khamis, 99 orang masih belum dijumpai selama kira-kira 18 jam setelah runtuh, walaupun beberapa orang mungkin tidak berada di bangunan pada masa itu.

102 lagi individu yang keberadaannya pada awalnya tidak diketahui sejak itu berada dan “dinyatakan selamat,” katanya.

Seorang pegawai bomba mengatakan sebelumnya bahawa 35 orang dipindahkan dari bahagian berdiri tinggi kiri, dan pasukan tindak balas yang menggunakan anjing terlatih dan drone dalam pencarian menarik dua orang dari runtuhan – salah satunya mati.

Pegawai mengatakan bahawa kompleks itu, yang dibangun pada tahun 1981, sedang melalui proses sertifikasi semula yang memerlukan pembaikan, dengan bangunan lain dalam pembinaan di lokasi bersebelahan.

Champlain Towers South mempunyai lebih dari 130 unit, sekitar 80 daripadanya dihuni. Baru-baru ini, ia telah menjalani berbagai pemeriksaan kerana proses sertifikasi semula dan pembinaan bangunan yang berdekatan, kata Suruhanjaya Surfside Charles Kesl kepada Local 10. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *