Bekas polis AS Derek Chauvin dijatuhi hukuman 22-1 / 2 tahun kerana membunuh George Floyd | PressCliff

Bekas polis AS Derek Chauvin dijatuhi hukuman 22-1 / 2 tahun kerana membunuh George Floyd |  Surat Bahasa Melayu


Peguam Ben Crump, dikelilingi oleh ahli keluarga George Floyd, berbicara kepada media selepas hukuman terhadap bekas pegawai polis Derek Chauvin di Minneapolis, Minnesota 25 Jun 2021. – Gambar Reuters

MINNEAPOLIS, 26 Jun – Seorang hakim menjatuhkan hukuman penjara 22-1 / 2 tahun kepada bekas pegawai polis Minneapolis, Derek Chauvin, semalam atas pembunuhan George Floyd semasa penangkapan pada Mei 2020, video yang menggegarkan gerakan tunjuk perasaan nasional terhadap rasisme.

Seorang juri mendapati Chauvin, yang berkulit putih, bersalah pada 20 April atas kesalahan pembunuhan tahap kedua yang tidak disengajakan, pembunuhan tahap ketiga dan pembunuhan pembunuh darjah kedua dalam kematian Floyd, seorang lelaki kulit hitam. Keputusan itu secara meluas dilihat sebagai teguran penting dari penggunaan kekuatan polis yang tidak seimbang terhadap orang Amerika Hitam.

Hukuman Chauvin adalah yang paling lama dijatuhkan oleh bekas pegawai polis kerana menggunakan kekuatan mematikan yang tidak sah di Amerika Syarikat, kata Peguam Negara Minnesota Keith Ellison, yang pejabatnya mengadili kes itu, kepada wartawan. Kejadian penuntutan pegawai polis yang berjaya dalam kes seperti ini jarang berlaku.

“Hukuman hari ini bukanlah keadilan tetapi ini adalah momen pertanggungjawaban yang nyata di jalan menuju keadilan,” kata Ellison di luar ruang pengadilan, meminta para pemimpin penegak undang-undang di seluruh Amerika Syarikat untuk melihatnya sebagai saat reformasi.

Di Rumah Putih, Presiden AS Joe Biden, yang telah beberapa kali bercakap dengan keluarga Floyd, mengatakan hukuman itu sepertinya sesuai.

Kedua saudara Floyd Rodney dan anak saudaranya Brandon Williams mengkritik hukuman itu sebagai “tamparan di pergelangan tangan.”

“Kami dijatuhi hukuman seumur hidup,” kata Williams di luar gedung pengadilan. “Kita tidak boleh mendapatkan George kembali.”

Sakit

Sebelum hukuman dijatuhkan, saudara-saudara Floyd memberitahu pengadilan tentang kesedihan mereka, ibu Chauvin bersikeras tidak bersalah anaknya, dan Chauvin sendiri mengucapkan takziah kepada keluarga Floyd.

Hakim Daerah Hennepin County, Peter Cahill mengatakan bahawa penting untuk menyedari kesakitan keluarga Floyd.

Dia mengakui terkenalnya kes itu hanya dengan mengatakan bahawa ia tidak akan mempengaruhi dirinya.

“Saya tidak mendasarkan hukuman saya pada pendapat umum,” kata Cahill. “Saya tidak mendasarkan pada usaha mengirim pesan apa pun. Tugas hakim mahkamah perbicaraan adalah menerapkan undang-undang pada fakta tertentu dan menangani kes individu. “

Dalam memorandum hukuman 22 halaman, Cahill memberikan pertimbangan kepada hujah pihak pendakwaan bahawa Chauvin bertindak dengan kejam dan menyalahgunakan kedudukan wewenangnya, faktor yang membebankannya yang membolehkannya memberikan hukuman yang lebih keras daripada yang ditunjukkan oleh garis panduan hukuman negara bagi pelaku pelanggaran kali pertama.

Perbicaraan dimulakan dengan pihak pendakwa meminta beberapa anggota keluarga Floyd untuk memanggil mahkamah. Anak perempuan Floyd yang berusia 7 tahun Gianna pertama kali muncul dalam rakaman video.

“Saya bertanya tentang dia sepanjang masa,” katanya dalam video ketika Chauvin duduk di hadapan hakim mengenakan jas dan tali leher kelabu, topeng biru yang menutupi hidung dan mulutnya. “Ayah saya selalu menolong saya menggosok gigi.” Ditanya apa yang akan dia katakan kepadanya jika dia dapat melihatnya lagi, dia berkata: “Mungkin aku merindukanmu dan aku mencintaimu.”

30 tahun diminta

Pendakwa telah meminta hukuman penjara 30 tahun, dua kali ganda dari had atas yang dinyatakan dalam garis panduan hukuman.

Pihak pembelaan telah meminta percubaan dan tidak berjaya meminta pengadilan semula menjelang rayuan yang diharapkan.

Video Chauvin berlutut di leher Floyd yang diborgol selama lebih dari sembilan minit pada 25 Mei 2020 menimbulkan kemarahan di seluruh dunia dan gerakan tunjuk perasaan terbesar yang dilihat di Amerika Syarikat dalam beberapa dekad.

Chauvin membantu menangkap Floyd kerana disyaki menggunakan bil AS $ 20 palsu.

Saudara Floyd, Terrence Floyd, secara langsung menghubungi Chauvin semasa penyataan impak mangsa di mahkamah.

“Apa yang terjadi di kepalamu ketika lutut di leher kakakku?” dia tanya. Dia memberitahu hakim bahawa dia mahukan hukuman maksimum. “Kami tidak mahu melihat lagi tamparan di pergelangan tangan. Kami sudah melalui itu. “

Chauvin menanggalkan topeng yang dipakainya kerana protokol Covid-19 untuk mengadukan hakim, mengatakan dia tidak dapat memberikan pernyataan penuh kerana “masalah undang-undang tambahan.”

“Tetapi sebentar, saya ingin mengucapkan takziah kepada keluarga Floyd,” katanya. “Akan ada beberapa maklumat lain di masa depan yang akan menarik dan saya harap semuanya akan memberi anda ketenangan fikiran. Terima kasih.”

Dia tidak menghuraikan.

Ibu Chauvin, Carolyn Pawlenty, mengatakan kepada hakim bahawa anaknya telah dianggap tidak adil sebagai perkauman dan mengatakan bahawa dia akan selalu percaya bahawa dia tidak bersalah.

“Derek telah bermain berulang kali di kepalanya peristiwa pada hari itu,” katanya, suaranya bergetar kadang-kadang. “Saya telah melihat jumlah korban yang ditanggungnya. Saya percaya hukuman yang panjang tidak akan dapat melayan Derek dengan baik. Apabila anda menghukum anak saya, anda juga akan menjatuhkan hukuman kepada saya. “

Chauvin telah ditahan di penjara keamanan maksimum Minnesota di Oak Park Heights sejak sabitannya. Tidak jelas di mana dia akan menghabiskan hukumannya.

Dia dapat meninggalkan penjara setelah kira-kira 15 tahun. Di Minnesota, orang yang dihukum dengan tingkah laku yang baik menghabiskan dua pertiga daripada hukuman mereka di penjara dan yang ketiga terakhir untuk pembebasan yang diawasi.

Tiga pegawai polis lain yang terlibat dalam penangkapan Floyd, seperti Chauvin, dipecat sehari selepas itu. Ketiganya dijadualkan menghadapi perbicaraan tahun depan atas tuduhan membantu dan bersubahat dengan pembunuhan Floyd. Chauvin juga menghadapi pendakwaan persekutuan atas tuduhan melanggar hak sivil Floyd dan seorang budak lelaki berusia 14 tahun yang ditangkapnya pada tahun 2017. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *