Bekas pegawai polis AS dijatuhi hukuman kerana pembunuhan George Floyd | PressCliff

Bekas pegawai polis AS dijatuhi hukuman kerana pembunuhan George Floyd |  Surat Bahasa Melayu


Bekas Pegawai Polis Minneapolis Derek Chauvin ditunjukkan dalam gabungan gambar tempahan polis setelah juri mendapati dia bersalah atas semua tuduhan dalam perbicaraannya dalam kematian George Floyd di Minneapolis, Minnesota, AS 20 April 2021. – Gambar Reuters

MINNEAPOLIS, 25 Jun – Bekas anggota polis Derek Chauvin dapat diperintahkan di penjara selama 30 tahun pada hari Jumaat ketika dia dijatuhi hukuman atas pembunuhan Amerika Afrika George Floyd, pembunuhan yang mencetuskan demonstrasi terbesar Amerika untuk keadilan kaum dalam beberapa dekad.

Undang-undang Minnesota memperuntukkan hukuman minimum 12.5 tahun untuk pembunuh kulit putih berusia 45 tahun, yang telah dipenjara sejak disabitkan atas tiga tuduhan pembunuhan dan pembunuhan dua bulan lalu.

Tetapi Hakim Peter Cahill, yang akan menjatuhkan hukuman pada pukul 1:30 siang (1830 GMT) di mahkamah Minneapolis, mengenal pasti keadaan yang memburukkan yang dapat menandakan hukuman yang lebih berat.

Dia mengatakan Chauvin telah “menyalahgunakan kedudukan kepercayaan dan wewenangnya,” memperlakukan Floyd dengan “kekejaman tertentu” di depan anak di bawah umur dan “melakukan jenayah itu sebagai kumpulan dengan penyertaan aktif sekurang-kurangnya tiga pegawai lain”.

Chauvin dan tiga rakannya menahan Floyd, 46, pada Mei tahun lalu kerana disyaki telah meloloskan wang kertas AS $ 20 palsu di sebuah kedai di Minneapolis, sebuah bandar di utara sekitar 420,000. Mereka memborgolnya dan menyepitnya ke tanah di tengah jalan.

Chauvin kemudian berlutut di bahagian belakang leher Floyd selama hampir 10 minit, tidak peduli dengan rintihan lelaki yang sekarat itu dan atas permintaan orang yang lewat.

Tempat kejadian, difilemkan dan dimuat naik oleh seorang wanita muda, dengan cepat menjadi viral. Setelah berminggu-minggu dikurung di rumah kerana pandemi Covid-19, ratusan ribu orang masuk ke jalan-jalan di seluruh negara dan juga di luar negara, untuk menuntut penghentian rasisme dan kekejaman polis.

Butuh berminggu-minggu untuk demonstrasi besar-besaran mereda, tetapi perdebatan mengenai isu-isu sosial yang mendesak tetap berlangsung di Amerika Syarikat, di mana Presiden Joe Biden lambat untuk melakukan reformasi polis yang dijanjikannya selama berkempen.

Lewat Khamis, penggubal undang-undang Republik dan Demokrat mengumumkan bahawa setelah berminggu-minggu rundingan mereka telah membuat “kesepakatan mengenai kerangka kerja yang menangani isu-isu utama reformasi polis bipartisan.”

“Selama beberapa minggu ke depan, kami berharap dapat meneruskan pekerjaan kami untuk mendapatkan cadangan akhir di garis penamat,” kata anggota Kongres dalam satu kenyataan.

‘Iman yang baik’

Perbicaraan Chauvin diikuti dengan jutaan orang di seluruh negara.

Bekas pegawai polis itu, yang hadir selama enam minggu penuh perbicaraannya, tidak memberi keterangan. Peguamnya mengatakan bahawa dia telah mengikuti prosedur polis yang berlaku pada masa itu dan kematian Floyd adalah disebabkan oleh masalah kesihatan yang diperburuk oleh penggunaan dadah.

Para juri tidak yakin dan mengambil masa kurang dari 10 jam untuk menjatuhkan hukuman. Keputusan mereka disambut dengan menghela nafas lega di seluruh negara – banyak yang takut pembebasan akan menyebabkan kerusuhan yang lebih teruk, sementara yang lain takut bahawa sekali lagi seorang polis putih akan melepaskan diri dari apa yang mereka lihat sebagai pembunuhan.

Menjelang hukuman, peguam Chauvin Eric Nelson memohon agar kliennya melakukan “kesalahan dengan itikad baik” dan meminta pengurangan hukuman untuk waktu yang telah dijatuhkan, yang memungkinkan kliennya dibebaskan segera.

Tetapi pihak pendakwaan menyebut tindakan Chauvin yang “sangat kejam” dan meminta hukuman maksimum 30 tahun.

Apa pun keputusannya, pihak pembelaan akan mengajukan banding atas keputusan itu, kata Nelson, dengan alasan meragukan ketidakberpihakan beberapa juri.

Kes ini juga tidak akan berakhir dengan Chauvin: tiga bekas rakannya akan menghadapi perbicaraan pada bulan Mac 2022 atas tuduhan terlibat dalam pembunuhan.

Selari, keempat-empat lelaki itu juga menghadapi tuduhan persekutuan untuk melanggar hak perlembagaan Floyd. Belum ada tarikh yang ditetapkan untuk percubaan tersebut. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *