Barang terpakai: 33 juta pelanggan baru pada tahun 2020 di Amerika Syarikat sahaja | PressCliff

Barang terpakai: 33 juta pelanggan baru pada tahun 2020 di Amerika Syarikat sahaja |  Surat Bahasa Melayu


Gambar ini diambil pada 29 Januari 2021 menunjukkan Sue-Anne Chng mencuba pakaian terpakai di kedai The Fashion Pulpit di Singapura. – Gambar AFP

NEW YORK, 25 Jun – Kerana wabak global, pengguna tidak dapat pergi ke kedai untuk menambah almari pakaian mereka pada tahun 2020. Tetapi itu tidak menghalangi mereka untuk beralih ke pakaian bekas, sebuah pasar yang sudah jelas kenaikan sejak krisis kesihatan bermula. Sebanyak 33 juta pengguna membeli pakaian terpakai untuk pertama kalinya pada tahun 2020 di Amerika Syarikat, seperti yang dinyatakan oleh laporan baru.

Menjimatkan belanjawan, mesra alam, dan sudah terintegrasi ke dalam bidang digital, pasaran terpakai telah menarik peminat di seluruh dunia. Ini bukan sahaja dapat mengurangkan pembaziran, melalui pembelian pakaian yang sudah ada sebelumnya yang oleh itu meminimumkan kuantiti yang dihasilkan, tetapi juga menawarkan kemungkinan bagi penjual untuk memperoleh atau setidaknya menjimatkan sejumlah wang. Ini adalah model lingkaran yang boleh meletup lebih jauh pada tahun-tahun mendatang. Pada masa ini dianggarkan bernilai AS $ 36 miliar (RM150 bilion) pada tahun 2021, pasar terpakai global diperkirakan meningkat dua kali lipat dalam lima tahun ke depan menjadi US $ 77 miliar, menurut laporan platform penjualan semula fesyen Thredup* bekerjasama dengan GlobalData. Ini bermaksud bahawa pasaran penjualan semula dapat berkembang 11 kali lebih cepat daripada sektor runcit tradisional pada tahun 2025.

Penyelesaian “eco” -nomik

Walaupun membeli barang terpakai bukanlah sesuatu yang baru – kedai barang berjimat sejak beberapa dekad – ia telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, baik dalam bentuk (transformasi digitalnya) dan dalam kandungan (bukan hanya membeli langka atau pakaian vintaj, tetapi untuk mendapatkan pakaian yang lebih murah dan / atau bertindak dengan mempertimbangkan persekitaran). Tetapi pada akhirnya, tidak kira apa yang mendorong pengguna ke model pekeliling baru ini, mereka melakukannya secara bertahap. Laporan itu memberitahu bahawa kira-kira 33 juta pengguna membeli pakaian terpakai untuk pertama kalinya pada tahun 2020 di AS, lebih daripada tiga perempat daripadanya telah merancang untuk meningkatkan perbelanjaan mereka untuk pakaian terpakai selama lima tahun akan datang.

Tetapi pengguna tidak hanya mengisi almari pakaian mereka dengan pakaian terpakai, mereka juga menyusunnya dan menjual semula barang yang tidak mereka gunakan lagi. Hasilnya, laporan tersebut menganggarkan bahawa 36.2 juta orang menjual pakaian untuk pertama kalinya pada tahun 2020 di Amerika Syarikat, untuk jumlah penjual berjumlah 52.6 juta. Angka yang dapat meningkat dengan cepat menjadi 118.8 juta penjual, menurut unjuran, kerana 76 peratus responden yang tidak pernah menjual kembali pakaian mengatakan mereka bersedia mencuba.

Mungkinkah barang terpakai menjadi lebih hebat daripada fesyen yang pantas?

Di seluruh dunia, pandemi telah mengubah tabiat membeli-belah dan penggunaan individu, yang secara beransur-ansur menerapkan tingkah laku yang lebih bertanggungjawab dalam hal keberlanjutan. Seperti yang telah kita lihat dalam beberapa bulan terakhir, ini sebahagian besarnya dilakukan melalui membeli-belah dan penyewaan pakaian terpakai serta melalui bahan baru yang inovatif dan jenama beretika yang komited. Tetapi bagaimana dengan fesyen pantas? Beberapa syarikat gergasi sektor ini juga berusaha untuk mencipta semula diri mereka dengan perkhidmatan kitar semula dan koleksi yang lebih lestari, tetapi itu tidak menjamin bahawa mereka tidak akan melihat sebilangan pengguna berpaling dari jenis fesyen ini yang sering digambarkan sebagai “pakai buang.” Menurut laporan itu, pasaran barang terpakai akan menjadi dua kali lebih besar daripada pasaran fesyen yang cepat pada tahun 2030 (bernilai AS $ 84 bilion berbanding AS $ 40 bilion).

Tetapi di luar jangkaan ini, corak tingkah laku pengguna dapat menunjukkan bahawa fesyen pantas tidak semestinya memiliki masa depan yang cerah di hadapannya. Hampir separuh pengguna generasi Millenial dan Generation Z di AS sekarang mengatakan bahawa mereka enggan membeli dari jenama dan peruncit yang tidak berkelanjutan, dan sebahagian pembeli terpakai mengatakan bahawa mereka menukar pembelian fesyen pantas mereka untuk pakaian terpakai.

Kecenderungan ini tidak akan berkurang dalam beberapa tahun mendatang kerana pengguna menjadi semakin prihatin terhadap alam sekitar. Satu dari tiga mengatakan mereka lebih peduli mengenakan pakaian lestari daripada sebelum wabak, 43 peratus sekarang lebih mementingkan kualiti pakaian, dan lebih dari separuh mengatakan mereka lebih menentang sampah. – Studio ETX

* Laporan tahunan ThreduP mengandungi penyelidikan dan data dari GlobalData. Penilaian GlobalData terhadap pasar pakaian terpakai ditentukan oleh tinjauan pengguna, penjejakan peruncit, data awam rasmi, perkongsian data, pemerhatian kedai dan sumber sekunder. Data ini digunakan oleh penganalisis untuk memodelkan dan mengira ukuran pasaran, ukuran saluran dan bahagian pasaran. GlobalData juga melakukan tinjauan pada bulan Mac dan April 2021 terhadap 300 orang dewasa AS yang berumur 18 tahun ke atas, menanyakan soalan khusus mengenai tingkah laku dan pilihan terpakai mereka.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *