Antibodi yang dicetuskan oleh tembakan Covid-19 China kurang berkesan pada varian Delta, kata penyelidik | PressCliff

Antibodi yang dicetuskan oleh tembakan Covid-19 China kurang berkesan pada varian Delta, kata penyelidik |  Surat Bahasa Melayu


Antibodi yang dicetuskan oleh dua vaksin Covid-19 Cina kurang berkesan terhadap varian Delta berbanding dengan jenis lain tetapi tembakan masih memberikan perlindungan. – Gambar AFP

BEIJING, 25 Jun – Antibodi yang dicetuskan oleh dua vaksin Covid-19 Cina kurang berkesan terhadap varian Delta berbanding dengan strain lain tetapi tembakan masih menawarkan perlindungan, kata seorang penyelidik kawalan penyakit China kepada media negeri.

Varian Delta dari coronavirus baru, yang pertama kali dikesan di India, menjadi varian penyakit global yang dominan dengan peningkatan penularannya, kata ketua saintis Organisasi Kesihatan Sedunia minggu lalu.

Dalam temu bual yang disiarkan oleh China Central Television pada lewat hari Khamis, Feng Zijian, penyelidik dan bekas timbalan pengarah di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, tidak memberikan maklumat lebih lanjut.

Tanpa menyebutkan dua vaksin tersebut, Feng mengatakan mereka tergolong dalam kategori vaksin yang tidak aktif, yang mengandung coronavirus “terbunuh” yang tidak dapat ditiru dalam sel manusia.

Lima daripada tujuh vaksin yang dikembangkan dalam negeri dalam skema inokulasi massa China adalah vaksin yang tidak aktif. Ini termasuk gambar dari Sinovac Biotech dan Sinopharm yang digunakan di negara-negara seperti Brazil, Bahrain dan Chile.

Varian Delta telah menyebabkan jangkitan di tiga bandar di wilayah Guangdong selatan, kata para pegawai, di mana sejumlah 170 pesakit yang disahkan tempatan dilaporkan antara 21 Mei dan 21 Jun.

Masih belum jelas berapa banyak dari mereka yang mengikat varian Delta.

Sebanyak 85 peratus kes Guangdong dalam wabak terbaru ditemukan di ibu kota provinsi, Guangzhou.

“Dalam wabah Guangdong … tidak ada satu pun dari jangkitan vaksin yang menjadi kes yang teruk, dan tidak ada yang teruk yang divaksinasi,” kata Feng. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *