Amazon membeli aplikasi pesanan terenkripsi Wickr | PressCliff

Amazon membeli aplikasi pesanan terenkripsi Wickr |  Surat Bahasa Melayu


Kotak Amazon dilihat ditumpuk untuk dihantar di wilayah Manhattan, New York, 29 Januari 2016. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 25 Jun – Amazon mengatakan hari ini pihaknya memperoleh aplikasi pemesejan terenkripsi Wickr yang menawarkan komunikasi selamat untuk perniagaan, agensi kerajaan dan individu.

Syarat perjanjian tidak dinyatakan.

Amazon mengatakan dalam satu kenyataan bahawa ia akan memasukkan Wickr dalam bahagian Perkhidmatan Web Amazon (AWS) yang menawarkan pengkomputeran awan dan perkhidmatan lain.

AWS akan terus menawarkan perkhidmatan Wickr termasuk komunikasi yang disulitkan dari hujung ke hujung yang memenuhi syarat peraturan tertentu.

“Keperluan untuk jenis komunikasi aman ini semakin cepat,” kata naib presiden AWS Stephen Schmidt

“Dengan pindah ke lingkungan kerja hibrida, sebagian disebabkan oleh pandemi Covid-19, perusahaan dan agensi pemerintah memiliki keinginan yang semakin meningkat untuk melindungi komunikasi mereka di banyak lokasi terpencil.”

Wickr telah menyebutkan enkripsi “kelas tentera” untuk pengguna perniagaan dan pemerintah, dan merupakan antara aplikasi yang dilaporkan digunakan untuk membocorkan maklumat dari Gedung Putih semasa pemerintahan Trump.

Aplikasi lain yang menawarkan komunikasi terenkripsi termasuk WhatsApp milik Facebook, iMessage Apple dan Signal yang dikendalikan oleh foundation.

Aplikasi ini dapat memungkinkan orang untuk menghantar mesej yang tidak dapat dipintas atau dibaca oleh pihak penguatkuasa.

Berita itu muncul setelah persetujuan perundangan panel kongres yang dapat membatasi kemampuan firma teknologi besar untuk memperoleh pesaing yang akan membatasi persaingan. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *